112

Man uit Bergen op Zoom na bedreiging conductrice in Roosendaal aangehouden

Foto: redactie

Vanmorgen, de eerste trein vanuit Bergen op Zoom. Een conductrice treft een man en vraagt om zijn plaatsbewijs. Hij begint te schreeuwen en uit zelfs doodsbedreigingen.

De conductrice waarschuwde een collega en de politie.

Agenten hebben de man in Roosendaal op het perron opgewacht en aangehouden. Het gaat om een 32-jarige man uit Bergen op Zoom.

Maatregelen tegen agressie

Spoorwegpersoneel klaagt al langer over toename van het aantal botsingen met passagiers waarbij het tot (verbaal) geweld en bedreigingen komt. Half maart besloten de overheid, NS en ProRail daarom extra maatregelen te nemen.

  • Op twintig stations waar veel overlast is, komt een stationsagent. Dit is een politieagent die indien nodig snel extra collega’s kan oproepen. Het is nog niet bekend of Roosendaal zo’n stationsagent krijgt.
  • Er komen betere afspraken voor informatie-uitwisseling met politie.
  • NS gaat extra conducteurs inzetten op bepaalde trajecten en tijdstippen, zodat medewerkers er niet alleen voor staan (zie hieronder).
  • NS huurt op korte termijn meer dan 100 extra beveiligers in voor meer toegangscontroles op stations.
  • ProRail laat weten dat er meer beveiligingscamera’s op en rond het spoor komen.
  • Er zal eerder worden overgegaan worden tot het opleggen van een stationsverbod.

De maatregelen gaan deze maand in. De politie benadrukt dat verbaal of fysiek geweld tegen politiemensen, hulpverleners en overheidspersoneel zeer serieus wordt genomen. Met justitie is afgesproken dat bij geweldsincidenten tegen personeel met een publieke taak de strafeis altijd wordt verhoogd.

Dubbele bemensing

Op dit moment is er op veel treinen in het weekend al sprake van twee NS-medewerkers op late treinen. Deze zogenoemde ‘dubbele bemensing’ wordt nu verder doorgevoerd op nachttreinen en op specifieke treinen op:

  • zondagochtend (vanwege terugkerend uitgaanspubliek)
  • donderdagavond (veel uitgaanspubliek)
  • zaterdagavond en in een later stadium ook op vrijdagavond

Breder maatschappelijk probleem

Tegelijk, zo benadrukken alle betrokken partijen, is agressie nooit helemaal uit te bannen. Het gaat om een maatschappelijk probleem dat breder is dan alleen passagiers in treinen.

De maatregelen worden periodiek geëvalueerd om te zien wat het effect is.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen