112

Grootscheepse politieactie tegen leveranciers van grondstoffen voor drugs

Foto: R/DV/RS/ Flickr cc by-2.0

In het zuiden van het land is een grote politie-actie gaande die zich richt op bedrijven die grondstoffen leveren voor de productie van synthetische drugs. Ook in Roosendaal heeft de politie een inval gedaan.

In een pand aan de Wouwbaan zijn jerrycans met chemicaliën, een vrachtwagen vol hennepteelt gerelateerde goederen en een gestolen auto in beslag genomen. Ook zouden leden van een speciale politie-eenheid monsters nemen van containers om die te onderzoeken op de aanwezigheid van grondstoffen.

Niet strafbaar

Het bezitten van stoffen voor het vervaardigen van synthetische drugs is niet strafbaar, tot de eigenaar de stoffen doorverkoopt aan mensen die ze gebruiken om er drugs van te maken. Als de verkoper daarvan op de hoogte is, maakt hij zich schuldig aan voorbereidingshandelingen.

Zuid-Nederland

Bij de actie zijn ook invallen gedaan in Oudenbosch, Sint Willebrord, Weert (Limburg) en Den Bommel (Zuid-Holland). In Weert trof de politie amfetaminen aan en zou een drugslab zijn ontmanteld.

Sint Willebrord

In een schuur in Sint Willebrord trof de politie in drie grote diepvrieskisten vaten met resten chemicaliën en MDMA aan. Daarna werd de zoekactie uitgebreid naar de bijbehorende woning: daar lag 1,3 kilo MDMA. Ook vond de politie enkele tienduizenden euro’s contant geld. Een 58-jarige man en een 61-jarige vrouw zijn aangehouden.

Den Bommel

In een loods in Den Bommel is 50.000 liter vloeistof in beslag genomen. Het is volgens de politie duidelijk dat het om een leverancier gaat die het spul verder vervoerde naar de labs die er chemische drugs zoals xtc en amfetaminen van maakten.

De vloeistof is uiterst brandbaar, maar er was geen sprinklerinstallatie. Het brandgevaar was dus groot. In de loop van de dag heeft de politie met een aantal trailers de vloeistof afgevoerd.

Gezamenlijke actie

De actie volgt op het ontmantelen van een aantal drugslabs de afgelopen tijd in Brabant. Behalve de politie zijn ook het OM, de douane en de gemeenten betrokken bij de operatie waar in totaal zo’n honderd mensen aan mee werkten.

De politie gaat verder met onderzoek en sluit nieuwe aanhoudingen niet uit. De coördinatie was in handen van het ondermijningsteam en sluit aan bij de aanpak van de Taskforce Brabant-Zeeland. Deze eenheid moet de ondermijnende criminaliteit een halt toeroepen.

Ondermijnende criminaliteit

Met deze term wordt de vermenging van boven- en onderwereld bedoeld. De onderwereld heeft de bovenwereld nodig voor allerlei zaken, zoals stroom, laboratoriumgoederen enz. Wie in de bovenwereld op deze manier de onderwereld helpt, is strafbaar. Door nu juist deze mensen en deze activiteiten aan te pakken, hoopt de Taskforce de onderwereld het werk onmogelijk te maken.

Lees ook:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen