112

Arrestatie na bedreiging ambtenaar

Foto: Publiek Domein

Agenten hebben vanmorgen in de Westrand een man aangehouden die eind mei een medewerker van de gemeente Roosendaal bedreigde.

De verdachte is een 26-jarige man uit Bergen op Zoom die in Roosendaal verblijft. Op 27 mei beledigde en bedreigde hij in de Ettingstraat in de Westrand een buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA) en een collega.

Een BOA?

Een BOA spoort bepaalde strafbare feiten op. De bekendste BOA is de parkeerwacht, die wel bevoegd is om bekeuringen uit te delen maar geen arrestaties mag verrichten. Ook conducteurs, jachtopzieners en milieuambtenaren zijn beëdigd als buitengewoon opsporingsambtenaar.

Ook in dit geval van verbaal geweld was de BOA niet bevoegd de verdachte te arresteren. De ambtenaar voelde zich niet op zijn gemak en besloot te vertrekken. Dat vertelt politiewoordvoerder Willen-Jan Uytdehage.

Aangifte

De BOA deed aangifte van bedreiging. Het Openbaar Ministerie heeft zich over de zaak gebogen en de politie gevraagd de man op te sporen en aan te houden. Omdat de ambtenaar de naam van de verdachte wist, was de rest niet moeilijk.

Hogere strafeis

De politie tolereert geen verbaal of fysiek geweld tegen politiemensen, hulpverleners en overheidspersoneel en treedt er streng tegen op. De dader wordt niet alleen strafrechtelijk maar ook financieel aangepakt.

Met het Openbaar Ministerie is afgesproken dat de strafeis bij geweld tegen politiemensen en andere medewerkers met een publieke taak hoger ligt dan bij dezelfde delicten tegen burgers. Het Openbaar Ministerie brengt de dader zo snel mogelijk voor de rechter en eist driemaal zo hoge straffen.

Reactie Niederer

De burgemeester is blij met de aanhouding. “Het is verfoeilijk wat er is gebeurd. Je blijft met je handen van onze mensen af.” Dat ambtenaren in dergelijke gevallen aangifte doen, is volgens Niederer de standaard procedure.

Je blijft met je handen van onze mensen af

Lees ook:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen