112

Politie treedt op tegen ‘hennepteelt bevorderende activiteiten’

Gisteren heeft de politie na huiszoeking aan het Venneveld twee mannen aangehouden. De actie was zorgvuldig voorbereid. “Een georganiseerde overheid tegen de georganiseerde criminaliteit,” stelt burgemeester Niederer.

Bij het doorzoeken van een winkelpand en een bijbehorende loods trof de politie een grote hoeveelheid hennepgerelateerde goederen aan. Het ging om 35 pallets met onder andere jerrycans met groeimiddelen. De in beslag genomen spullen zijn met vrachtwagens afgevoerd. De arrestanten zijn een Belg (28) en een man uit Tholen (28). De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

Wijziging Opiumwet

Tot voor kort werden growshops in Nederland gedoogd. De Opiumwet stond de politie niet toe op te treden tegen de handel in kant-en-klaar ingerichte kasten voor illegale hennepteelt. Ook transport- en distributiebedrijven die bij de handel betrokken waren glipten door de mazen van de wet, net als verhuurders van loodsen en schuren en elektriciens die illegaal elektrische installaties aanleggen.

Sinds 1 maart zijn handelingen ‘die illegale hennepteelt voorbereiden en bevorderen’ strafbaar gesteld in de Wet voorbereidingshandelingen illegale hennepteelt. Om deze wet in te kunnen voeren, is de Opiumwet gewijzigd.

Vermenging onder- en bovenwereld

De actie gisteren past bij de bredere aanpak van de Taskforce Brabant-Zeeland om verdere vermenging van onder- en bovenwereld tegen te gaan. Dit wordt ook wel ‘ondermijning’ genoemd. Veel illegale activiteiten zijn immers bijna niet uit te voeren zonder gebruik te maken van legale diensten voor transport, opslag, financiën, vergunningen en huisvesting.

Het zogeheten ondermijningsteam dat de actie coördineerde, bestaat uit medewerkers van politie, FIOD en Belastingdienst. Het team werkt nauw samen met gemeenten, provincies, openbaar ministerie, justitie in het buitenland, bijzondere opsporingsdiensten en burgers.

Samen een vuist

Burgemeester Niederer is blij met de resultaten van de zorgvuldig voorbereide en goed uitgevoerde actie. “Deze actie laat zien dat de verschillende overheidspartners samen een vuist maken tegen de ondermijnende criminaliteit in onze regio. Een georganiseerde overheid tegen de georganiseerde criminaliteit.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen