Brabants Landschap krijgt De Zanderijen bij Heerle cadeau

Foto: Erik de Jonge / Brabants Landschap

Tussen Heerle en Bergen op Zoom lig natuurgebied De Zanderijen. De Zanderijenvijver was vroeger als recreatieplas in gebruik en leverde koelwater aan Nedalco. Moederbedrijf Cosun heeft besloten het binnenwater en de grond eromheen aan het Brabants Landschap te schenken.

Natuur voor de natuur behouden

De Zanderijen is in totaal ruim 13 hectare groot en ligt ingeklemd tussen de Zoom aan de zuidzijde en de spoorlijn aan de noordkant. De plas is lang geleden ontstaan als gevolg van de zandwinning voor de aanleg van de spoorlijn naar Vlissingen.

Niet meer in gebruik

Al tientallen jaren ligt het gebied, dat grotendeels uit water bestaat, er onbenut bij. Alleen wandelaars en kantvissers komen er; in de plas zitten veel karpers.

Omdat er niet gebouwd mag worden, ontstond het idee om het terrein aan het Brabants Landschap te schenken. De nieuwe beheerder is blij met deze ontwikkeling. Zo kunnen ze ervoor zorgen dat dit prachtige stuk natuur voor de natuur – onderdeel van de Bergse Heide – behouden blijft.

Herinneringen

Veel ouderen in de regio bewaren levendige herinneringen aan de Zanderijenvijver. Met water dat zo zoet was dat je het liever niet binnen kreeg. En waar het zo druk kon zijn dat je je fiets er amper kwijt kon…

Scouting

Een klein deel van het terrein krijgt Scouting Markiezaatsgroep uit Bergen op Zoom in bruikleen. Ze zijn er al actief, en dat wordt nu officieel gemaakt met een gebruiksovereenkomst.

Overdracht

Aanstaande zaterdag draagt Cosun het terrein symbolisch over aan het Brabants Landschap.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen