Na 40 jaar gaat wijkhuis West verder als Huis van de Westrand

Foto: stichting Huis van de Westrand

Het belooft zaterdag een bruisend feest te worden in wijkhuis West. Het 40-jarig bestaan mag natuurlijk niet ongemerkt voorbijgaan.

Wijkhuis West aan het Sint Lucasplein is niet weg te denken uit de Westrand. De organisatie wil het feest van het 40-jarige buurthuis vooral vieren met de inwoners van de wijk. Daarom beginnen de festiviteiten om 11.00 uur met een gezellige brunch waar zo’n 150 man aanschuiven.

Het officiële gedeelte van het Wijkfeest begint om 12.00 uur. Wethouder Hugo Polderman en Jan Jaspers onthullen dan het nieuwe logo van het buurthuis dat vanaf 18 april ‘Huis van de Westrand’ zal heten.

Band met de Westrand

De wethouder begon zijn loopbaan in Roosendaal 40 jaar geleden als opbouwwerker in wijkhuis West. Jan Jaspers is oud-voorzitter van het buurthuis. Hij was degene die in 1975 de eerste spade in de grond stak voor de nieuwbouw op het Lucasplein.

Na de opening treedt de in de Westrand gewortelde Drum- en Showband op. Vervolgens zijn er tot een uur of drie presentaties van de verenigingen die gebruikmaken van het buurthuis. Ook kan het publiek kennismaken met een aantal organisaties uit de wijk. Tussendoor zijn er optredens van culturele vereniging Tiuri.

Gered van de ondergang

Enkele jaren geleden leek het er nog op dat door het schrappen van de meeste subsidies wijkhuis West de deuren zou moeten sluiten. Het huidige stichtingsbestuur besloot het buurthuis over te nemen.

Inmiddels draait het Huis van de Westrand bijna volledig zelfstandig, met dank aan de tientallen vrijwilligers. Ook het open spreekuur op de dinsdagochtend van AlleeWonen, maatschappelijk werk, de wijkzuster en andere organisaties is een groot succes.

Buurthuis bruist

Doel van het Huis van de Westrand is een laagdrempelig ontmoetingscentrum realiseren: ‘de huiskamer van de Westrand’ hoopt Paul Schepers, voorzitter van de stichting.

Aan de vele initiatieven zal het niet liggen. Volgende week gaat het wijkrestaurant open waar inwoners van de Westrand voor een prikkie kunnen ontbijten of lunchen. Ook gaat er, in samenwerking met de fiksclub van buurthuis Keijenburg, een eigen fiksclub van start. Bewoners met ‘handige handjes’ gaan er kapotte spullen van minder handige buurtbewoners repareren.

Vorig jaar zijn naast het buurthuis volkstuintjes aangelegd. Hier kunnen bewoners terecht die geen tuin hebben, maar toch graag hun eigen gezonde groenten kweken. In dit zogeheten stadstuinbouwproject zijn nog enkele plaatsen vrij.

Kijk ook op:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen