Bewoonster Brakesteinlaan: ‘Dat gaslek gisteren, dat was helemaal niks.’

Foto: fotograaf bij de redactie bekend

Gisterenmiddag rukte de brandweer met groot materieel uit vanwege een gaslek in de Brakesteinlaan. Het leek heel wat, maar volgens een bewoonster was het ‘echt helemaal niks’. De brandweer weerlegt dat: “Een gaslek is nooit ‘helemaal niets’.”

De Brakesteinlaan ligt in het nieuwste gedeelte van de Landerijen in Roosendaal. Gisteren waren werklui bezig afvoerputten te graven toen ze een gasleiding van Enexis raakten. De brandweer was snel ter plaatse en trommelde de gasleverancier op om het lek te dichten.

Geen stress

“Ik was mijn boodschappen aan het inladen. Komt er iemand aan, die zegt: ‘Er is een gaslek’. Dus ik zeg: ‘Ja, dat ruik ik.’ Nou, verder niets eigenlijk,” vertelt een bewoonster die niet met naam genoemd wil worden. “Geen stress, geen brandweer met megafoon die ons sommeerde naar binnen te gaan. Zelf stonden ze er ook behoorlijk relaxed bij, wachtend op Enexis.”

“Echt, het stelde niks voor. Misschien wel vanwege de wind hoor. Het waaide flink, dus het gas vermengde zich snel genoeg met de lucht. Ik neem aan dat het nu opgelost is, want ze zijn de straat weer aan het dichtgooien.”

Protocol

Marjo Peters, woordvoerder van de brandweer Midden- en West-Brabant, vertelt dat een melding van een gaslek altijd de hoogste prioriteit krijgt. “Natuurlijk scheelt het of het lek binnen of buiten is. Buiten helpt de wind een handje, maar er hoeft maar een vonkje bij te komen en de zaak ontploft.”

Binnen de brandweer gelden protocollen. De centralist van de meldkamer schat in om wat voor incident het gaat. “In dit geval rukte een tankautospuit uit (bluswagen, red.), een hulpverleningsvoertuig met extra materieel zoals knipscharen en slijptollen, en een voertuig van de officier van dienst die de leiding had van de operatie.”

Erger voorkómen

Dat de zaak met een sisser is afgelopen, wil niet zeggen dat de inzet van de brandweer ‘overdreven’ was. “Kijk, op het moment van de melding hebben wij maar beperkte informatie”, legt Peters uit. “We weten dan bijvoorbeeld niet hoe hoog de druk in de lekkende leiding is.”

Het is onze taak om de omgeving veilig te stellen, om te voorkómen dat er slachtoffers vallen. Een gaslek is dus nooit ‘helemaal niets’.

aldus de woordvoerder van de brandweer.

Dossier: Interviews
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen