Groenlinks Kamerlid Jesse Klaver volgens Fons de Poel ‘snotneus’

Fons de Poel is in opspraak gekomen nadat hij in de uitzending van Brandpunt afgelopen dinsdag de uit Roosendaal afkomstige Jesse Klaver ‘snotneus’ noemde.

In een hoorzitting over de beursgang van ABN Amro was het uit Roosendaal afkomstige Groenlinks Tweede Kamerlid behoorlijk kritisch. Volgens Fons de Poel sprak Klaver de president-commissaris van ABN Amro Rik van Slingelandt hooghartig toe.

Meteen daarna sneert De Poel duidelijk hoorbaar en laatdunkend ‘snotneus’. De KRO-NCRV besluit dit weekend of De Poel aan kan blijven. De aflevering is vanwege alle ophef intussen verwijderd van Uitzending Gemist.

De Poel kluste bij voor ABN Amro

In het filmpje zie je eerst de gewraakte opmerking in Brandpunt. Daarna een klein stukje van een talkshow op een congres van ABN Amro in 2013. De Poel treedt daar op als dagvoorzitter. Het feit dat de presentator bijkluste voor de bank, maakt zijn opmerking in Brandpunt extra pijnlijk.

De Poel lijkt het in het actualiteitenprogramma voor ABN Amro op te noemen. Zo noemt hij topman van Slingelandt van de bank ook ‘die arme commissaris’. De journalistieke objectiviteit en integriteit van De Poel is daarmee in het geding.

Over Jesse Klaver

De in Roosendaal opgegroeide Jesse Klaver (28) is, zo staat te lezen op jesseklaver.nl, een hemelbestormer met een eigen, bevlogen politieke stijl. Een ambitieuze, toekomstgerichte politicus met een visie op Nederland.

Klaver is de financieel specialist van de GroenLinksfractie. Hij wil zich niet alleen focussen op het bereiken van economische groei. “Zorgen voor een hogere kwaliteit van leven, het creëren van werk en het beschermen van natuur en milieu, zijn belangrijker doelen dan het creëren van economische groei.”

Ik wil het opnemen voor de uitdagers, niet voor de winnaars.
– Jesse Klaver

Nevenactiviteiten Fons De Poel

In januari waren de lucratieve commerciële opdrachten van De Poel ook al onderwerp van gesprek. Hoofdredacteur Leo Fijen van KRO-NCRV stelt: “Een journalist wordt ongeloofwaardig als hij bericht over bedrijven waar hij ook commerciële klussen voor uitvoert.”

Dit weekend gaat de omroep in gesprek met Fons de Poel over zijn nevenactiviteiten. Dan moet blijken of de presentator voor Brandpunt kan blijven werken.

Brandpunt-presentator zelf laconiek

Fons De Poel neemt het incident voorlopig niet al te ernstig. In de Volkskrant zegt hij: “Je hóórde die bankiers bijna zeggen: wat een snotneus. Dat sprak ik uit, maar die grap is verkeerd uitgelegd. Ironie en tv, dat blijft moeilijk.”

Dat ik bankiers in bescherming zou nemen, is te dol voor woorden.
– Fons de Poel

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

0