Commando’s uit Roosendaal in Mali afgelost door mariniers

Nederlands Militairen MINUSMA
Nederlands Militairen MINUSMA
Foto: Ministerie van Defensie

Het Korps Commandotroepen uit Roosendaal nam een jaar lang deel aan de VN-vredesmissie in Mali. Zondag zijn ze officieel afgelost door een eenheid van de mariniers.

De mariniers vertrokken vrijdag vanaf Vliegbasis Eindhoven naar kamp Castor in Mali. De leden van het Korps Commandotroepen keren binnenkort terug naar Nederland.

Mali

Mali is een van de armste landen ter wereld. Het gebied waar de Nederlanders zitten, bestaat grotendeels uit woestijn. Er valt geen regen en de temperatuur is er hoog.

In 2012 betekende een staatsgreep het begin van een burgeroorlog. Duizenden inwoners sloegen op de vlucht voor de gevechten en tientallen mensen werden gedood. Amnesty International spreekt van een humanitaire crisis.

Rebellen en het leger staan tegenover elkaar. De Noord-Afrikaanse tak van Al Qaida maakt gebruik van de situatie die daardoor nog verwarrender wordt. De uiteindelijke oplossing voor het conflict moet via politieke weg worden gevonden.

Missie Minusma

De VN-vredesmissie kreeg de naam ‘Multidimensional Integrated Stabilization Mission’, kortweg Minusma. Er is geen einddatum verbonden aan de vredesmissie; Nederland blijft in elk geval tot het eind van het jaar in Mali.

De troepenmacht probeert de veiligheid en stabiliteit in het land te herstellen. Daarnaast heeft de missie als doel de Malinese burgers te helpen en zo nog grotere vluchtelingenstromen te voorkomen.

Kamp Castor

Er is veel gebeurd sinds het besluit van Nederland om deel te nemen aan de missie in november 2013.

Leden van de genie vertrokken begin 2014 naar het noordoosten van Mali. In de buurt van de stad Gao hebben ze van uit niets kamp Castor uit de grond gestampt, een uitvalsbasis voor de Nederlanders.

In mei 2014 vertrokken de eerste special forces naar Mali. De militairen, voor het grootste deel leden van het Korps Commandotroepen uit Roosendaal, kregen een gedegen voorbereiding (0:56).

Taken commando’s

Al in juli 2014 waren de commando’s volledig operationeel. De commando’s zijn zogeheten special operations forces: elitetroepen die onder alle omstandigheden snel kunnen worden ingezet, ook in gebieden die niet onder controle zijn.

In Mali is de situatie nog altijd explosief en instabiel. Regelmatig vallen rebellen en terroristen militairen van de VN-missie aan. Het ministerie van Defensie maakte een filmpje (3:46) waarin je een beeld krijgt van het gebied waar de 450 Nederlandse militairen gelegerd zijn.

Inlichtingenrapporten

Het is aan de commando’s om de landen die deelnemen aan de VN-missie te voorzien van goede informatie. Daarom voeren ze langeafstandsverkenningen uit, waarbij ze vaak meerdere dagen op pad zijn in verafgelegen gebieden.

Het Nederlandse verkennings- en inlichtingenwerk is een belangrijke bron van informatie voor de secretaris-generaal van de VN die de vredesonderhandelingen voert.

De inlichtingen worden ook gebruikt bij het opstellen van strategieën voor bescherming van burgers.

Helikoptercrash

Het Nederlandse leger zet ook Apaches (gevechtshelikopters) en transporthelikopters in. De drie Apaches voeren gewapende vluchten uit boven het hele gebied om de internationale troepenmacht te beschermen.

In maart dit jaar stortte één Apache neer: daarbij kwamen twee vliegers van luchtmachtbasis Gilze-Rijen om. De oorzaak van de crash is nog altijd niet bekend.

Terugkeer commandotroepen

Voor het Korps Commandotroepen zit de missie erop. Nu de mariniers het stokje hebben overgenomen, keren de commando’s binnenkort terug naar Nederland.

Infographic Mali
Infographic Mali – klik op het plaatje voor een vergroting

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen