De SOS ALARM app waarschuwt niet alleen de 112-meldkamer maar ook vrijwillige hulpverleners die toevallig in de buurt zijn.
Afgelopen donderdag lanceerde de Stichting Landelijke SOS ALARM Hulpdienst deze GRATIS app. De bedoeling is dat aanrijtijden korter worden en geregistreerde hulpverleners die in de buurt zijn de aanrijtijd overbruggen.
Voordat seconden minuten worden
Bij een noodoproep geeft je telefoon automatisch je locatie door. Dat is wel zo efficiënt voor de 112-centralist. Zo worden de aanrijtijden korter. En zijn er geregistreerde hulpverleners in de buurt, dan kunnen zij (eerste) hulp verlenen terwijl de politie, brandweer en/of ambulance onderweg is.
Het is belangrijk dat zoveel mogelijk mensen de SOS ALARM app op hun telefoon installeren. Niet alleen om jezelf te redden uit een noodsituatie, maar ook om hulp in te schakelen als je ziet dat iemand anders hulp nodig heeft. Download de gratis app via:
Als je de app opent, is de eerste vraag: Noodsituatie? Als je op 'ja' klikt, zoekt de telefoon verbinding met de dichtstbijzijnde 112-meldkamer. Klik je op 'nee', dan heb de keus uit enkele EHBO-gidsen (ook voor huisdieren), sites met medische informatie, NL Alert en Amber Alert.
De app heeft veel mogelijkheden, dus het is belangrijk om die van tevoren goed te bekijken zodat je 'als iedere seconde telt' meteen de juiste keuze maakt.
Ook mensen in de buurt die - al dan niet beroepshalve - over (eerste) hulpvaardigheden beschikken, krijgen een melding op hun mobiele telefoon. Als zij op dat moment alles uit hun handen kunnen laten vallen, zijn zij wellicht eerder aanwezig dan de hulpdiensten en kunnen zij in die eerste minuten hulp verlenen.
Rob Hermans, commissaris Politie Limburg, is blij met het initiatief van de Stichting Landelijke SOS Hulpdienst: "De app speelt in op de moderne technologie. Het kan een ontzettend waardevolle aanvulling zijn op professionele hulpverlening via 112."
Iedereen kan een mens in nood helpen. Dat gebeurt gelukkig ook op grote schaal. Alleen kunnen mensen die daarvoor zijn opgeleid natuurlijk net even wat meer doen. Ook in hun vrije tijd. Denk aan:
De Stichting Landelijk SOS ALARM Hulpdienst vraagt mensen met (eerste) hulpvaardigheden zich te registeren via de app of via helplevensredden.nl . Je gegevens worden opgenomen in een nationale database.
Via de gps 'weet' de app je te vinden als er bij jou in de buurt een calamiteit plaatsvindt. In de buurt betekent in dit geval: binnen een straal van ongeveer een kilometer. Een SOS ALARM oproep kun je natuurlijk altijd weigeren: je bent nergens toe verplicht.
De Stichting Landelijk SOS ALARM Hulpdienst wil zo snel mogelijk een landelijk netwerk vrijwillige hulpverleners opzetten. Tot nu toe hebben ruim 30.000 hulpverleners zich geregistreerd. De stichting hoopt dat dit er op korte termijn 100.000 zijn.
Je bent hulpverlener geworden omdat je mensen wilt helpen, maar je kunt niet zien wat er om de hoek gebeurt. Met de SOS ALARM app is dat wél mogelijk.