Uitslaande brand vanmiddag na explosie bij Remondis Argentia in Moerdijk

Foto: Leon van den Eijnden

Een grote uitslaande brand vanmiddag na een explosie bij het Moerdijkse bedrijf Remondis Argentia. Inmiddels is het sein ‘brand meester’ gegeven. Burgemeester Klijs van Moerdijk benadrukt dat deze brand niet te vergelijken valt met die bij Chemie-Pack in 2011.

In een loods van Remondis Argentia brak vanmiddag tegen vieren brand uit na een explosie. Het bedrijf recyclet waardevolle stoffen uit gevaarlijk afval afkomstig van drukkerijen, fotolabs, tandartspraktijken, ziekenhuizen en de industrie.

Grote rookwolken die ook vanuit Roosendaal te zien waren, dreven over Brabant. Een kwartiertje na het ontstaan van de brand, maakte Leon van den Eijnden bovenstaande foto vanuit de Madeliefberg.

Brand meester

De Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant (VRMWB) heeft rond zeven uur vanavond laten weten dat het sein ‘brand meester’ is gegeven. De brandweer heeft ervoor gekozen om de loods gecontroleerd uit te laten branden en in te zetten op het behoud van de omliggende gebouwen

Het nablussen gaat nog uren duren. Rond half negen is de A17 bij Moerdijk weer opengesteld. De weg was een uur na het uitbreken van de brand uit veiligheidsoverwegingen en vanwege de enorme rookontwikkeling afgesloten. Inwoners in de omgeving kregen het advies ramen en deuren gesloten te houden.

Er was op het moment van de explosie één persoon in de loods aanwezig. Hij liep ernstige brandwonden op en is met een traumahelikopter naar het brandwondencentrum in Rotterdam gebracht. Het slachtoffer ligt op de intensive care maar verkeert niet in levensgevaar.

Geen gevaarlijke stoffen

Bij Remondis Argentia zijn al vaker incidenten geweest. Wat de oorzaak van de brand van vandaag is, wordt nog onderzocht. Het RIVM heeft luchtmonsters genomen. Daarin zijn geen verhoogde concentraties gevaarlijke stoffen aangetroffen. Maar, zo gaf de Veiligheidsregio toe: “Rook is altijd ongezond.”

Burgemeester Klijs Moerdijk Reactie burgemeeste Klijs

Burgemeester Klijs van Moerdijk zegt op de website van de gemeente dat hij geschrokken is, maar dat hij het volste vertrouwen heeft in de professionele aanpak van de brandweer.

“Het is ook heel heftig dat er iemand met brandwonden is opgenomen in het ziekenhuis. Gelukkig is hij buiten levensgevaar, en ik hoop dat het goed komt.”

De rook was enorm imponerend, geeft Klijs toe, die begrijpt dat mensen zich zorgen maken. De brand van vandaag doet mensen terugdenken aan de grote brand bij Chemie-Pack in 2011. Klijs benadrukt dat het bij Remondis om een brand van een hele andere orde gaat.

Bekijk hier het item van Omroep Brabant over de brand in hun nieuwsuitzending van 18.30 uur.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen