Dus dáárom hangt de vlag niet uit!

Foto: Mi Chiel / Flickr cc by-2.0

Vandaag is koningin Máxima jarig. Maar op haar 44e verjaardag hebben wij nog nergens een vlag zien hangen, ook niet bij het stadskantoor. Is Roosendaal dan zo weinig koning(in)sgezind?

Voor de koningin mag gevlagd worden. Maar omdat haar verjaardag dit jaar op zondag valt, heeft Máxima een beetje pech. De vlaginstructie schrijft voor dat het vlag-gewapper dan een dagje opschuift.

Dat is de eerste reden voor het vlagloze straatbeeld van Roosendaal.

Vlagprotocol

Wij denken niet dat veel Nederlanders de vlag uithangen op andere dagen dan Koningsdag, Bevrijdingsdag en bij eigen feestjes, bijvoorbeeld als er iemand geslaagd is: ziedaar de tweede reden voor het gebrek aan vlaggen.

Maar goed, mocht je vanmorgen de vlag gehesen hebben: geen nood. In het vlagprotocol staat: “Een particulier of bedrijf wordt verzocht zich aan de Nederlandse vlaginstructie te houden maar is hiertoe niet verplicht en mag derhalve naar eigen inzicht de vlag uithangen.”

Beperkt vlaggen (BV)

Het protocol maakt onderscheid tussen ‘beperkt vlaggen’ en ‘uitgebreid vlaggen’. Voor de koningin geldt BV. Dat houdt in dat er op haar verjaardag – en in dit geval de dag erna – alleen vlag-verplichting geldt voor gebouwen van de regering.

Maar wie weet hijst een koningsgezinde medewerker van de gemeente, de brandweer of de Belastingdienst morgen toch de vlag. Hoeft niet, mag wel. En zelfs de wimpel mag er dan aan. Proficiat Máxima!

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen