Verdachte van overval AH op vrije voeten

Foto: roosendaal.nieuws.nl cc by-sa-2.0

De in mei opgepakte verdachte van de overval op AH is weer op vrije voeten. Dat meldt de rechtbank van Breda. Zijn advocaten Broere en Van Asselt reageren: “Onze cliënt heeft al veel te lang vastgezeten.”

De overval vond in februari plaats. Op 18 mei wilde de politie de 18-jarige N. el M. van zijn bed lichten. Hij was niet thuis maar bij huiszoeking vond de recherche wel 700.000 euro in contanten. Diezelfde morgen gaf de verdachte zichzelf aan. De verdachte verklaarde niet te weten hoe dat geld in zijn huis terecht was gekomen.

Voor het Openbaar Ministerie was het geld ‘een gelukkige bijvangst’. Het OM neemt aan dat het geld afkomstig is van andere criminele activiteiten. Bij de overval op Albert Heijn werd namelijk alleen wat wisselgeld buitgemaakt én een stel krasloten die uiteindelijk voor een doorbraak in de zaak zorgden.

Het voorarrest van N. el M. werd tot tweemaal toe verlengd. Gisteren besloot de rechtbank in Breda dat de 18-jarige Roosendaler het verloop van het onderzoek verder in vrijheid mag afwachten.

Verzoek OM afgewezen

Het Openbaar Ministerie meldt: “Wij hadden de raadkamer verzocht de voorlopige hechtenis opnieuw te verlengen. Ditmaal is het verzoek afgewezen en is de verdachte in vrijheid gesteld.” Dat betekent niet dat N. el M. geen verdachte meer is. Wanneer zijn zaak voorkomt, is nog niet bekend.

Kómt er wel een zaak?

Mark Broere en Henk van Asselt, advocaten van de verdachte, vragen zich af óf er wel een zaak komt. “Kijk, het technisch sporenonderzoek op het geld heeft niets uitgewezen”, vertelt Van Asselt. “Dus het OM baseert de hele zaak op de verklaring van één jochie dat beweert dat hij zijn – als gestolen geregistreerde – kraslot van onze cliënt heeft gehad. Dat lijkt mij bewijstechnisch geen sterk verhaal.”

De advocaten vinden dat N. el M. al veel te lang heeft vastgezeten. Van Asselt: “Een maand geleden hebben wij al verzocht om hem vrij te laten. Dat verzoek is afgewezen hoewel onze cliënt volhield dat hij niet wist dat die zeven ton bij hem in huis lag.”

Strengste regime

De eerste weken heeft de verdachte in algehele beperking gezeten: geen telefoontjes, geen bezoek, geen contact met andere gevangenen. Van Asselt: “Het is het strengste regime dat Nederland kent. Ik kan je verzekeren dat dat onze cliënt – die nog nooit vastgezeten had – niet in de koude kleren is gaan zitten.”

Hoe het nu verder gaat? “De jongen woonde niet alleen. Zijn ouders moeten nog gehoord worden. Maar als het OM niet met bewijzen komt, loopt de zaak – die dan geen zaak meer is – dood. Laten we zeggen dat wij vol vertrouwen zijn.”

Verder in dit dossier:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen