Woordvoerder Menno Woldhuis verwacht dat morgen rond 8.30 uur het definitieve besluit valt of de Spoedeisende Hulp (SEH) van het Bravis Ziekenhuis weer open kan.
Gisteren werd een patiënt binnengebracht die onlangs in West-Afrika was geweest. Terug in Nederland kreeg hij verschijnselen die ook bij ebola voorkomen. De SEH is meteen hermetisch afgesloten. De patiënt is overgebracht naar het Erasmus MC.
Op dit moment is een gespecialiseerd bedrijf bezig de afdeling grondig en zorgvuldig te ontsmetten. Woldhuis: "Vanmorgen zijn ze begonnen. Ze gaan te werk alsof er een ebola-patiënt binnen is geweest. Dat betekent met alle toeters en bellen."
De kans is groot dat de patiënt een ander virus te pakken heeft dan het levensbedreigende ebola. Maar zelfs áls de patiënt met ebola besmet is, dan zijn de ruimtes na het desinfecteren weer veilig te gebruiken.
Uit een onderzoek van Gom ZorgSupport in december vorig jaar bleek dat 61 procent van de Nederlandse ziekenhuizen de desinfectie in zulke gevallen zelf - met eigen, extra getraind personeel - verzorgt.
Bravis Ziekenhuis heeft ervoor gekozen om een extern, gespecialiseerd bedrijf te laten komen. Woordvoerder Menno Woldhuis benadrukt: "We nemen echt de grootste zorgvuldigheid in acht."
De Huisartsenpost (HAP) zit in hetzelfde gebouw als de SEH. De patiënt is daar niet geweest, maar is rechtstreeks naar de SEH gebracht. Dat betekent dat op de huisartsenpost alles z'n gewone gangetje gaat. Alleen kunnen ze patiënten niet naar de Roosendaalse SEH doorsturen. Die patiënten moeten naar Bergen op Zoom.
Dat is een vervelende bijkomstigheid. Gelukkig was het vannacht niet bijzonder druk op de HAP. "De overlast valt tot nu toe mee", verklaarde een medewerker aan het eind van de nacht.
Ambulances met patiënten die naar de Spoedeisende Hulp moeten, draaien meteen de snelweg op richting Bergen op Zoom. Het SEH-personeel uit Roosendaal dat vandaag dienst heeft, is ingezet op de Bergse SEH. Zo ontstaat er geen extra wachttijd voor de doorgestuurde patiënten.
Over de toestand van de patiënt is verder niets bekend. Woldhuis: "Of de man werkelijk ebola heeft, is nieuws dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu naar buiten brengt als de uitslag binnen is. Waarschijnlijk is dat morgen."
Deze patiënt is het vierde 'verdachte geval' in Nederland in een paar weken tijd. De andere drie bleken geen ebola te hebben. Ook nu zal het vermoedelijk loos alarm zijn, meent Woldhuis. "Artsen zijn momenteel erg alert op de symptomen. Dat is goed: stel dat iemand wél besmet is, dan ben je blij dat je al die maatregelen hebt genomen."