Definitief vals ebola-alarm in Roosendaal

Foto: CGC Global cc by-2.0

De tweede test heeft definitief uitgewezen dat de man die zaterdag op de Spoedeisende Hulp werd binnengebracht, niet besmet is met het ebola-virus.

Vanuit Roosendaal werd de patiënt naar het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam gebracht. Nu blijkt dat zijn ziekteverschijnselen niet het gevolg zijn van ebola, zijn de ebola-maatregelen opgeheven: de man ligt niet langer in isolatie en het medisch personeel hoeft geen beschermende kleding meer aan.

Ebola-protocol

Zodra de artsen hoorden dat de man pas geleden in West-Afrika was geweest, trad het ebola-protocol in werking. De Spoedeisende Hulp in Roosendaal ging dicht en een gespecialiseerd bedrijf was de hele zondag bezig om de afdeling te ontsmetten.

Er is gehandeld alsof de man wél ebola had. De reden is simpel: op dit moment is ebola een van de meest besmettelijke en dodelijk virussen ter wereld. Bijna de helft van de besmette patiënten overlijdt. De overheid is dan ook niet van plan de voorzorgsmaatregelen te versoepelen.

Ook in Groningen, Nijmegen en Leiden zijn de afgelopen tijd patiënten onderzocht van wie werd gedacht dat ze ebola hadden. Ook daar bleek het vals alarm.

West-Afrika

Intussen blijft het dodenaantal in West-Afrika stijgen. De recente epidemie heeft al ruim 11.200 levens geëist (WHO, 29 juni 2015). Dat is het officiële aantal dodelijke slachtoffers. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO vreest dat het werkelijke dodenaantal vele malen hoger ligt.

Doordat veel mensen in grote delen van Afrika de gezondheidszorg wantrouwen, durven ze zich niet te melden bij ziekenhuizen of hulpposten. Helaas krijgt ebola zo alle kans om zich te verspreiden.

Vooral de landen Congo, Guinee, Sierra Leone en Liberia zijn hard getroffen. Ook honderden hulpverleners zijn gestorven, deels omdat in de ziekenhuizen in de getroffen gebieden te weinig beschermende kleding voorhanden is.

  • Op 24 juni zond Zembla een reconstructie uit van de ebola-epidemie.

Ook in dit dossier:

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen