Roosendaalse huizenmarkt komt op stoom

09 jul 2015, 15:33 nieuws
150709 nvw huis verkocht e1436447731938
Het 2e kwartaal van 2015 lijkt een doorbraak voor de huizenmarkt. Het aantal verkochte woningen stijgt snel en de prijs gaat omhoog: in gemeente Roosendaal steeg de woningprijs in één jaar tijd met 2,6%.
Ze noemen dit de kwartaal-op-kwartaal prijsstijging. Die stijging was sinds 2001 nooit meer zo groot. Dit blijkt uit de kwartaalcijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars NVM.

Beste kwartaal sinds 2007

Bij de NVM aangesloten makelaars verkochten in Nederland in de maanden april, mei en juni ruim 37.000 woningen. De laatste keer dat dat voorkwam in één kwartaal was in 2007. Dat was dus vóórdat de markt instortte.
In deze regio verkochten de NWM-makelaars in het 2e kwartaal 261 woningen. Dat is een stijging van bijna 22% ten opzichte van diezelfde periode in 2014.

Gemiddelde woningprijs

De woningprijs lag gemiddeld op 224.000 euro. Dat is 3,9% hoger dan een jaar geleden. In gemeente Roosendaal steeg de prijs in één jaar tijd met 2,6%.
Opvallend is de toename van het aandeel van de duurdere woningtypen, zoals twee-onder-één-kapwoningen en vrijstaande huizen. “Dit laat zien dat de doorstroming steeds beter op gang komt”, meent NVM-voorzitter Ger Hukker.

Eindsprint

Wat de cijfers een beetje kan vertekenen, is het feit dat sinds 1 juli opnieuw minder geleend kan worden. Mensen hebben hun kans gegrepen en dat heeft in juni tot een soort eindsprint in het aantal verkopen geleid.

Opkrabbelen uit de crisis

Sinds het dieptepunt van de crisis zijn de huizenprijzen met gemiddeld 8% gestegen. Bij appartementen is dat zelfs 10%. Vrijstaande woningen blijven nog wat achter met een prijsstijging van een kleine 4%.
We moeten alleen niet vergeten dat het prijsniveau ten opzichte van de periode vóór de crisis nog altijd bijna 12% lager ligt.

Mensen durven weer te kopen

NVM-voorzitter Hukker verwacht dat het herstel van de huizenmarkt doorzet. "De vakantiemaanden zijn niet de beste maanden voor de woningmarkt, maar de hypotheekrente is laag en de betaalbaarheid van woningen goed. Je ziet de woningmarkt over een breed front opleven."
Ook is Hukker blij dat er - ondanks de aanscherpingen rond lenen en hypotheekverstrekking - een zekere politieke rust is. "Dat werkt door in het consumentenvertrouwen: mensen durven weer te kopen.”

Lees ook: