Afspraken met de provincie over leegstand West-Brabant

Foto: roosendaal.nieuws.nl cc by-sa-2.0

De West-Brabantse gemeenten en de provincie komen in actie om toename van de leegstand van kantoor- en winkelpanden te voorkomen.

Bouwplannen zullen onder de loep worden genomen om ervoor te zorgen dat vraag en aanbod weer in balans komen. Dit blijkt uit stukken van de provincie.

Winkels

In West-Brabant – en Roosendaal vormt daarop geen uitzondering – staan veel winkelpanden leeg. Belangrijkste oorzaken zijn de economische crisis en de toename van verkoop via internet.

Het zou in totaal gaan om zo’n 150.000 m². Tegelijk willen de gemeenten 160.000 m² extra winkelruimte ontwikkelen. In feite bouw je dan voor leegstand.

Kantoren

De kantorenmarkt in de regio is voor bijna 90% gevestigd in de vijf grootste gemeenten: Roosendaal, Breda, Bergen op Zoom, Oosterhout en Etten-Leur. In deze markt is het aanbod tot 2025 naar schatting 225.00 m² groter dan de vraag.

Nu actie

De gemeenten zijn zich ervan bewust dat ze nú actie moeten ondernemen om de leegstand en overcapaciteit aan te pakken. Daarom hebben ze met de provincie afspraken gemaakt om deze problematiek tegen te gaan.

Stap één is de bouwplannen die er liggen nader bekijken. De belangrijkste vraag daarbij is: zijn de plannen haalbaar en wat hebben de plannen voor gevolgen voor de leegstand? Waarom in gemeente a een nieuw kantoor bouwen als er in gemeente b een geschikt pand leeg staat?

Eind dit jaar bespreken de gemeenten de resultaten van deze inventarisatie en ideeën over de vervolgaanpak met de provincie.

Roosendaal

Roosendaal kijkt in feite al op deze manier naar de leegstand. Een mooi voorbeeld is het stadskantoor. Het nieuwbouwproject Stadoevers is afgeblazen. Het stadskantoor verhuist in 2018 naar een bestaand pand: het EKP-gebouw of het belastingkantoor.

Lees ook:

150710 Leegstand Dr. Braberstraat
Leegstand Dr. Braberstraat – foto: roosendaal.nieuws.nl
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen