Dodenherdenking Roosendaal en Moerstraten

Dodenherdenking 2015
Dodenherdenking 2015
Foto: Kees van Loon

Morgen is het 4 mei, de dag van de Dodenherdenking. Overal in het land wordt om 20.00 uur twee minuten stilte gehouden. In Roosendaal doen we dat bij het monument in de Parklaan, in Moerstraten aan de Luienhoekweg.

In de woorden van het Nationaal Comité 4 en 5 mei: “We herdenken allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, en daarna in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.”

Oorlogsmonumenten

Herdenken is niet iets wat je in twee minuten per jaar kunt ‘afwerken’. De doden leven voort in de verhalen over hun daden en hun leven. Die verhalen worden verteld in familiekring, je leest ze in de krant of ziet ze op televisie.

Daarnaast zijn op veel plekken monumenten opgericht. Vorig jaar maakte roosendaal.nieuws.nl een rondgang langs de bijna twintig oorlogsmonumenten in de gemeente Roosendaal.

Dodenherdenking Parklaan

De afgelopen weken hebben leerlingen van De Singel het bevrijdingsmonument in de Parklaan schoongemaakt. Het onkruid is weggehaald, het koper gepoetst en het omliggende plantsoentje verzorgd. Het monument ligt er weer keurig bij.

De herdenking begint om 19.50 uur met een toespraak van burgemeester Niederer. Na de twee minuten stilte en het Wilhelmus draagt stadsdichter Leo Lotterman een gedicht voor. De burgemeester legt namens het gemeentebestuur en de inwoners van de gemeente Roosendaal de eerste krans. Daarna krijgen de overige aanwezigen de gelegenheid om bloemen bij het monument te leggen.

Dodenherdenking Moerstraten

In Moerstraten staat het oudste oorlogsmonument van Nederland. Hier organiseert het Oranjecomité jaarlijks een herdenkingsplechtigheid.

Voorafgaand vindt een gebedsdienst plaats in Dorpshuis ParelMoer. Deze begint om 19.00 uur. Na de dienst trekken de aanwezigen in een stille tocht naar het oorlogsmonument aan de Luienhoekweg. Om 20.00 uur vindt hier een herdenking plaats in aanwezigheid van wethouder Hugo Polderman.

  • Ook jij bent van harte welkom bij deze bijeenkomsten. De organisatoren vragen je om uiterlijk vijf minuten voor aanvang aanwezig te zijn.

Lees verder:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen