Het Suikerfeest: Veel koekjes, zoetigheden en andere traditionele gerechten

Foto: Ellouisa Cooking

Het Suikerfeest is er weer. Een deel van de moslims in Nederland vierde gisteren het einde van de Ramadan, een ander deel van de moslims viert het vandaag. Voor de Nederlandse Turken begon de feestdag gisteren als slotakkoord van een maand vasten.

Nederlanders met Marokkaanse wortels vieren het Suikerfeest (ook wel Kleine Feest) vandaag, op de eerste dag van de nieuwe maand. Een feestelijke afsluiting van een maand vasten en bezinning. Dit jaar was de ramadan extra zwaar, omdat die precies viel tijdens de langste dagen van het jaar.

Elisabeth van EllouisaCooking.nl is 30 jaar en getrouwd met een Marokkaanse man. Uit sympathie vast zij met haar familie mee. “Vooral de eerste dagen zijn het zwaarst, zeker omdat de ramadan nu in de zomer valt.” Volgens Elisabeth is het een tijd van bezinning en zelfbeheersing.

Het Suikerfeest of Kleine Feest is de eerste dag dat men na het vasten weer mag eten. “Je dient dan ook iets voor de armen te doen. Bijvoorbeeld een donatie in de moskee, of aan een goed doel zoals bijvoorbeeld vluchtelingen.” Veel gelovigen beginnen de dag met een bezoek aan de moskee. De rest van de dag bestaat veelal uit familiebezoeken met een overdaad aan eten.

“Na een maand vasten zou je denken dat je heel veel gaat eten, maar dat valt heel erg mee. Je kunt namelijk niet heel veel hebben na het vasten. Wel staan ter ere van het feest de tafels vol met eten,” geeft Elisabeth aan. Volgens de Marokkaanse tradities staan er heel veel koekjes op tafel, vaak meer dan 10 verschillende soorten. De dag zelf begint vaak met Marokkaanse pannenkoeken en andere deegwaren. Bij familie wordt er vaak couscous en tajines met vlees gegeten.

 

Typische Suikerfeesthapjes

De afgelopen dag was het topdrukte bij Elisabeth. Ze vertelt dat karakteristieke hapjes als dadelkoekjes, briwat – amandel filodeegkoekjes met honing, en alle andere koekjes met amandelen het erg goed doen: “Amandelen zijn feestelijk. Ze zijn niet goedkoop dus hiermee kun je laten zien dat je het goed hebt.” Een nieuwe trend qua suikerfeesthapjes is om veel oreokoekjes in recepten te gebruiken, zoals bijvoorbeeld oreobonbons.

Ben je benieuwd naar meer leuke koekjesrecepten? Elisabeth heeft haar 64 koekjes recepten op een rijtje gezet. [Door: Nieuws.nl]

Cookieinstellingen