Roosendaal herdenkt de zwartste bladzijde uit haar geschiedenis

Foto: Publiek domein

Op 31 mei 1944 werd Roosendaal gebombardeerd door twaalf Amerikaanse gevechtsvliegtuigen. Om de verdediging van de Duitsers te saboteren, werden alle stations in de grensgebieden gebombardeerd.

Van de 115 bommen die waren bedoeld voor het spoorwegemplacement vonden er slechts twee hun doel. De andere bommen kwamen terecht op het centrum van de stad en op het havengebied achter het station. De meeste slachtoffers vielen veelal op het terrein van zuivelfabriek ’t Anker. In totaal kostte dit bombardement het leven aan 76 mensen en tekende deze gebeurtenis daarmee de zwartste bladzijde uit de geschiedenis van Roosendaal. In opdracht van Burgermeester Prinsen zijn deze mensen, tezamen met de slachtoffers die zijn gevallen in de bevrijdingsdagen, begraven in een apart hof op de begraafplaats aan de Bredaseweg.

Op vrijdag 31 mei 2019 vond precies 75 jaar gelden de grootste ramp uit onze moderne geschiedenis plaats. Om stil te staan bij deze ingrijpende gebeurtenis vindt er vanaf 11.00 uur een herdenking plaats op de begraafplaats. Vanzelfsprekend zijn nabestaanden en geïnteresseerden van harte welkom om samen met wethouder Inge Raaijmakers één minuut stil te zijn op het uur van het bombardement; 11.22 uur. Het programma wordt verder aangekleed met persoonlijke verhalen van een tweetal ooggetuigen, een muzikale omlijsting en een bloemlegging op alle graven. Wees welkom.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden