De wijk in om ook etensresten uit restafval te krijgen

Foto: Gemeente Roosendaal

Afgelopen zaterdag trok een zogenaamd GFTeam langs de deuren bij de flats aan het Rondeel, Plantaanhof, Rozenhof en Wouwsche Hof. Het is de eerste zaterdag in een reeks van drie om aandacht te vestigen op de pilot GFT+E (Groenten-, Fruit-, Tuinafval en Etensresten).

Het rondtrekkende team gaat in gesprek met inwoners over GFT+E afval met als doel etensresten zoveel mogelijk uit het restafval te krijgen. In totaal worden zo’n driehonderd huishoudens bezocht door het team. Inwoners die mee willen doen aan de pilot ontvangen gratis een GFT+E-verzamelbakje voor op het aanrecht, met daarbij behorende composteerbare zakjes. Ook een flyer met uitleg over GFT+E maakt deel uit van de ingezette middelen.

Hoogbouw: plaatsing speciale GFT+E-cocon

Om inwoners die in hoogbouwlocaties wonen te helpen bij het apart houden van het GFT+E, zijn er begin februari speciale GFT+E-cocons voor de flats aan het Rondeel, Plantaanhof, Rozenhof en Wouwsche Hof geplaatst. In deze bruine cocon kunnen bewoners hun GFT+E-afval onbeperkt gratis weggooien. Daar is geen Saverpas bij nodig. De cocon wordt 1 keer in de 2 weken door Saver leeggemaakt. Of de cocons blijven staan, hangt af van de resultaten van de pilot.

Laagbouw: extra aansporing

Aan de Beryldijk in Roosendaal en in Wouwse Plantage bij de Jasmijnstraat, Seringenstraat, Leliestraat. Rozenhof, Vlierbesstraat, Ganzerikstraat en Lijsterbesstraat komt het GFTeam op de zaterdagen 14 maart en 11 april langs bij zo’n 100 adressen. Deze laagbouwhuishoudens kunnen hun GFT+E uiteraard al jaren kwijt in hun eigen groene container. Het GFTeam wil de bewoners van de wijk nog eens extra aansporen hun GFT+E beter apart te houden.

Minder kilo’s restafval, minder kosten

GFT+E is vaak zwaar en komt dagelijks vrij tijdens bijvoorbeeld het koken. Ongemerkt verdwijnen er zo heel wat kilo’s GFT+E in het restafval, waardoor de vuilniszak of de restafvalcontainer sneller vol is en deze vaker weggebracht wordt naar een ondergrondse container of op straat aangeboden wordt. Voor elke aanbieding met restafval moet betaald worden, terwijl GFT+E-afval gratis is. Alle reden om GFT+E zo goed mogelijk apart te houden.

RSD Aan de Bak

In 2020 moet de hoeveelheid restafval per inwoner per jaar gedaald zijn naar 100 kg (in Roosendaal nu nog gemiddeld 165 kg). Dit is een landelijke doelstelling. Het beter apart houden van GFT+E moet leiden tot een daling van de hoeveelheid restafval. Onder de noemer RDS Aan de Bak helpt de gemeente inwoners steeds beter hun afval te scheiden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen