Heerlijk wandelen in de bossen rondom Roosendaal (column)

Foto: Claudia Sieben

We hebben een druk bestaan. Werk, gezin, huishouden, familie, sporten en dan ook nog een leuk sociaal leven. Het hoofd vol informatie, het lichaam gespannen van stress. Juist dan is rust en ontspanning van harte welkom.

De afgelopen jaren ben ik me steeds bewuster geworden van de drukte om ons heen. Het is om die reden dat ik me aangetrokken voel tot de rust en ruimte. In stilte genieten van de natuur. Je gedachten even ‘uitzetten’, het werk even vergeten, het lichaam ontspannen.

De mobiele telefoon had ik op stil gezet. Even niet bereikbaar. Geen (on)belangrijke berichten die mij om mijn aandacht vragen. Geen autoverkeer. Waar ik ook kijk om mij heen zie ik alleen natuur. Dennenbomen, heide en duinzand. Een wandelaar die de hond uitlaat. Een ouder koppel met stevige wandelschoenen en een rugzak met flesjes water. ‘Slim’, dacht ik, ik had geen fles water bij me.

Al wandelend geniet ik van de geur van de dennenbomen en het duinzand. De paaltjes met blauwe pijltjes volgende moet ik snel een glimp van de Noordzee
kunnen opvangen. De wandeling is pittig door het losse zand van de duinen, maar zeker de moeite waard.

De stilte en de rust is werkelijk magisch. Je hoort er helemaal niets. Er is geen afleiding. Als je hoofd leeg is en je luistert aandachtig, hoor je je eigen ademhaling en de wind door de bomen. In de verte een fluitende vogel en bij een plas water een groep wilde ganzen.

Vroeger was ik geen wandelaar. Voor de grotere afstanden nam ik de auto. Maar, steeds vaker geniet ik van de natuur die ons land te bieden heeft. Het is de ultieme manier van ontspannen en het mooie is dat het voor iedereen toegankelijk is. Wat is de natuur toch heerlijk!

Eenmaal terug thuis las ik het bericht dat de gemeente Roosendaal 400 bomen gaat planten om de wijken te vergroenen. Fantastisch! En, als je net als ik echt een keer wilt genieten van de natuur kan dat dicht bij huis door één van de vele wandelroutes te lopen door de Rucphense bossen, Visdonk of Bergsche Heide.

Column door Claudia Sieben [Lees haar vorige column]

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen