Verhalen bewoners wijk Burgerhout gebundeld in boek

Foto: Timo Reisiger

Wethouder Inge Raaijmakers overhandigde afgelopen week de eerste exemplaren van het boekje ‘Burgerhout deelt: Ervaringen van en voor inwoners’ aan mevrouw Van Ootmarsum. Zij is de oudste en één van de eerste inwoners die deze zomer haar verhalen deelde over hoe ze wonen en leven in de wijk Burgerhout ervaart. Dit deed zij tijdens een groepsgesprek met andere inwoners, georganiseerd door ‘Roosendaal spreekt, Roosendaal doet’.

Gesprekken met inwoners
Het groepsgesprek waaraan mevrouw Van Ootmarsum deelnam, is onderdeel van een langdurig traject dat werd gestart in Burgerhout als onderdeel van ‘Roosendaal spreekt, Roosendaal doet’. Daar werden deze zomer de eerste gesprekken georganiseerd tussen inwoners. Wethouder Inge Raaijmakers vertelt: “Zo’n groepsgesprek duurde ongeveer drie uur. De inwoners bepaalden de inhoud van de gesprekken, wij luisterden. Het is hartverwarmend om te horen hoe open, eerlijk en kwetsbaar deelnemers tijdens zo’n gesprek durven te zijn.”

Deelnemers zelf waren na afloop ook enthousiast en ervaarden de gesprekken als gezellig: “Ik vertel iedereen dat ik er geweest ben en dat ik het heel interessant vond. Omdat anderen punten aansneden waar ik helemaal niet bij stilstond. Ik heb er een bredere kijk van gekregen.” Ook leren deelnemers elkaar beter kennen: “Het ontmoeten is belangrijk. Dat is leuk. En als ik nu iemand in de wijk tegenkom, ja, dan kan je weer een praatje houden.”

De ervaringen, verhalen en ideeën die gedeeld worden, leveren waardevolle inzichten op. ‘Roosendaal spreekt, Roosendaal doet’ vertaalt, samen met inwoners, de verkregen inzichten naar concrete acties. “Acties waar inwoners zich in herkennen en waar ze trots op zijn. Zo werken we samen om het leven in Burgerhout leuker en mooier te maken.”

Gezamenlijk breder aanpakken
Wethouder Inge Raaijmakers wil met de groepsgesprekken werken aan maatschappelijk opgaven: “Met ‘Roosendaal spreekt, Roosendaal doet’ zoeken we naar nieuwe manieren van samenwerken waarin de leefwereld van inwoners leidend is in ons werk. Een inwoner kan zich bijvoorbeeld onveilig voelen wanneer hij als mindervalide niet over de stoep kan lopen zonder te vallen. Dan kan de gemeente de loszittende stoeptegels vervangen of stoepranden verlagen, maar wie spreekt een bouwbedrijf aan omdat zij met hun busje de stoep blokkeren? Of een wijkbewoner omdat hij zijn kliko op de verkeerde plek zet? Vele kleine en grote ‘problemen’ kunnen we alleen oplossen door niet binnen de systeemwereld of hokjes te blijven, maar door het gezamenlijk anders aan te pakken. Te beginnen bij de inwoners, want zij weten wat er voor hen toe doet.”

Nieuwe gesprekken
Door alle coronamaatregelen laten de volgende groepsgesprekken in Burgerhout nog even op zich wachten. Maar de ervaringen die inwoners tot nog toe durfden te delen, mochten niet blijven liggen. Om meer gesprekken te stimuleren, is er nu een boekje gemaakt over de ervaringen die tot nu toe door inwoners gedeeld zijn: ‘Burgerhout deelt: Ervaringen van en voor inwoners.’ Alle deelnemers ontvangen hiervan een exemplaar.

Met het boekje wil Raaijmakers inwoners stimuleren hun ervaringen met wijkbewoners te blijven delen: “Juist in deze tijd. En we weten dat er nog veel meer verhalen te vertellen zijn en ervaringen te delen zijn om van te leren. We gaan daarom door met het organiseren van gesprekken in Burgerhout zodra dit mogelijk is.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen