95% past autoverzekering niet aan na veranderd rijgedrag door corona

Foto: Pexels (CC0-Public Domain)

Nederlanders stappen massaal minder in de auto tijdens de pandemie. Bijna zeven op de tien Nederlandse autobezitters geven aan minder kilometers te maken sinds de start van de coronacrisis.

Ondanks een lagere premie bij een vermindering in kilometers, heeft 95% van de Nederlandse automobilisten zijn autoverzekering hier niet op aangepast *. Dit blijkt uit een analyse van online consumentenadviseur Pricewise op basis van vier veelvoorkomende type autoverzekerden. Hierin is gekeken naar de premieverschillen bij kilometrages van maximaal 7.500 en 25.000 per jaar. Achttien verzekeraars zijn meegenomen in de analyse. Gemiddeld gaat het om een premieverschil van 65 euro op jaarbasis. Maar afhankelijk van de autoverzekeraar, de auto en het aantal schadevrije jaren, kan dit oplopen tot 399 euro. Met de aankondiging van grote bedrijven dat thuiswerken de norm wordt, zal het gereden aantal kilometers ook in de toekomst gemiddeld lager uitvallen dan voor de coronacrisis.

* Blijkt uit onderzoek van online consumentenadviseur Pricewise in samenwerking met onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht.

Grootste besparing bij gezinsauto

Pricewise analyseerde vier veelvoorkomende profielen van verzekerden, waarbij steeds dezelfde woonplaats (Alkmaar) en hetzelfde eigen risico (max. 150 euro) zijn gehanteerd. Daarnaast is gekeken naar het verschil in premie tussen een kilometrage van maximaal 25.000 en een kilometrage van maximaal 7.500, daarbij wordt ervan uitgegaan dat er geen vakantie- en minder woon-werkverkeerkilometers zijn gemaakt. Afhankelijk van de leeftijd van de autobezitter, het aantal schadevrije jaren, het type auto en de autoverzekering, kan een verschil rond de 17.500 kilometer het volgende betekenen voor de autopremie:

Besparing autoverzekering vier veelvoorkomende profielen

Pricewise analyseerde vier veelvoorkomende profielen van verzekerden, waarbij steeds dezelfde woonplaats (Alkmaar) en hetzelfde eigen risico (max. 150 euro) zijn gehanteerd. Er is gekeken naar het premieverschil tussen een kilometrage van maximaal 25.000 en een kilometrage van maximaal 7.500.
Profiel Leeftijd verzekerde Type auto Aantal schadevrije jaren Type verzekering Gemiddelde besparing op jaarbasis Maximale besparing
Starter 25 jaar Volkswagen Polo bouwjaar 2007 2 WA-verzekering € 66,- € 228,-
Jong koppel 31 jaar Skoda Octavia bouwjaar 2012 6 WA + Beperkt Casco € 64,- € 207,-
Stel met twee kinderen 36 jaar Volvo V70 bouwjaar 2017 10 Allriskverzekering € 75,- € 399,-
60+ koppel 64 jaar Nissan Qashqai bouwjaar 2018 20 Allriskverzekering € 55,- € 259,-
Gemaakt met LocalFocus | Onderzoek door Pricewise

Ook post-corona minder kilometers

Arno Baas, expert autoverzekeringen bij Pricewise, denkt dat de gemiddelde kilometrage de komende jaren lager blijft dan voor corona. “In de toekomst zullen we meer thuiswerken, wat betekent dat we de auto vaker laten staan. Stel je voor dat je voor de pandemie veertig kilometer naar je werk reed, en dat vijf dagen per week. Misschien doe je dat nu en ook na corona nog maar twee dagen, dat scheelt op jaarbasis al snel meer dan tienduizend kilometer. Dus ben je flink minder gaan rijden? Dan is het raadzaam om te checken of je autoverzekering nog wel aansluit op jouw nieuwe situatie.”

Kilometrage niet altijd gehanteerd door verzekeraars

Bij dertien van de achttien verzekeraars heeft het aantal kilometers invloed op de premie. Volgens Baas wordt het aantal kilometers door de verzekeraar vastgesteld om het risico op autoschade in te schatten, maar dat pakt niet altijd uit in het voordeel van de consument. “Hoe meer je rijdt, hoe groter het risico op schade. Tegelijkertijd voelen de verschillen in premie soms ook oneerlijk en als een wassen neus aan,” geeft Baas aan. “Bij sommige verzekeraars is het premieverschil tussen 24.999 kilometer en 25.000 kilometer wel tien procent of meer. Dat is lastig uit te leggen.”

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden