Zorgvernieuwing bij Cardiologie in het Bravis ziekenhuis

Foto: Bravis ziekenhuis

Een ultrakorte wachttijd voor nieuwe patiënten. Patiënten met chronisch hartfalen die zelf hun metingen verrichten. Onderzoeken uitvoeren voor huisartsen en een intensieve samenwerking met andere ziekenhuizen.

Vier mooie voorbeelden van zorgvernieuwing bij Cardiologie in het Bravis ziekenhuis waar vooral patiënten van profiteren. “We brengen de zorg sneller, vaker en dichter bij de patiënt. Of deze nu woont in Bergen op Zoom, Roosendaal of elders in onze regio”, vat cardioloog Victor Meuleman samen.

Cardiologie heeft de afgelopen tijd ingezet op het verkorten van de wachttijd voor nieuwe patiënten. “Door de poli’s anders in te richten hebben we de wachttijd terug kunnen brengen naar nagenoeg nul”, vertelt zorgmanager cardiologie Iman Vleugel trots. “Als vandaag de huisarts een nieuwe patiënt doorverwijst naar de cardioloog, kan hij in principe de volgende dag al terecht.”

Patiënten met pijn op de borst krijgen in het Bravis ziekenhuis in Bergen op Zoom eerst een ECG (hartfilmpje) en echo van het hart voordat ze bij de cardioloog komen om de uitslag te bespreken. Dat gebeurt allemaal in één bezoek binnen één werkdag.

Thuis metingen verrichten

Patiënten met chronisch hartfalen kunnen tegenwoordig zelf thuis hun metingen verrichten via zogenoemde telemonitoring. “Deze patiënten kwamen tot voor kort enkele malen per jaar naar het ziekenhuis voor hun metingen. Daarbij weet je nooit of die onderzoeken op het juiste moment plaatsvinden. Bij telemonitoring doen de patiënten zelf dagelijks hun metingen. De waardes voeren zij in een app in. De hartfalenverpleegkundige krijgt een seintje als er afwijkende zaken zijn. Daarop kan de medicatie worden aangepast of de patiënt wordt gevraagd om naar de poli te komen. Je hebt daardoor altijd op het juiste moment contact met de zorgverlener, dat is voor de patiënten geruststellend. Bovendien kunnen zij zelf hun waardes in de gaten houden en extra informatie uit de app halen. Ook scheelt het gereis naar het ziekenhuis”, aldus Iman, die meldt dat momenteel ongeveer vijftig patiënten van deze mogelijkheid gebruikmaken.”

Onderzoeken voor huisartsen

Een ander voordeel voor patiënten is de mogelijkheid die Bravis en Diagnovum aan huisartsen bieden om een ECG en een 24 uurs meting van het hart en de bloeddruk uit te voeren. “Wij kunnen die onderzoeken dicht bij de patiënt uitvoeren, namelijk in de Bravispunten die verspreid in de regio liggen. Is de hoofdlocatie dichterbij, dan kunnen patiënten ook daar altijd terecht. Wij sturen niet alleen de resultaten naar de huisarts, maar ook onze conclusie”, licht cardioloog Victor Meuleman toe. “Dat kan onnodig doorverwijzen voorkomen. Mocht er iets aan de hand zijn, dan hebben wij de uitslagen in huis. Als anderen de onderzoeken verrichten, moeten we na een doorverwijzing de metingen nog eens verrichten. Dat is voor de patiënt niet prettig en is ook overbodig.”

Samenwerking met andere ziekenhuizen

Nog een vorm van zorgvernieuwing is de intensieve samenwerking met de cardiologen van het Amphia in Breda en het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis in Goes. “We hebben afgesproken onze poli’s voor controle na een hartinfarct hetzelfde in te gaan richten. Het spreekuur verloopt straks hetzelfde in Bergen op Zoom, Roosendaal als in Breda en Goes”, vertelt de cardioloog. “Ook maken we afspraken over de wachttijden, waardoor een patiënt desgewenst in een van de andere ziekenhuizen gezien kan worden. Mooie resultaten van een intensieve samenwerking.”

Deze voorbeelden van zorgvernieuwing tonen aan dat Cardiologie van het Bravis ziekenhuis zich blijft inzetten voor hoogstaande zorg, zo dicht mogelijk bij de patiënt.

Fotobijschrift: Cardioloog Victor Meuleman (l) en zorgmanager cardiologie Iman Vleugel

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen