Eerste Brabantse digital huisartsenpraktijk geopend

Foto: Thuisdok.nl

In Breda is vandaag de eerste digital first huisartsenpraktijk in Brabant officieel van start gegaan: Thuisdok.nl.  Het idee achter Thuisdok.nl is om digitale zorg te bieden waar het kan en fysieke zorg waar het moet.

Met de komst van de digitale huisartsenpraktijk willen de initiatiefnemers, huisartsen Nawzad Baban en Joep Kamphoven, afrekenen met het huisartsentekort en gemak bieden aan de patiënt.

Thuisdok.nl biedt sinds 1 oktober volledige huisartsgeneeskundige zorg op een slimme manier. Wat snel en online kan, regelt Thuisdok.nl verantwoord digitaal, samen met de patiënt. Zo loopt het consult zoveel mogelijk digitaal. Daarvoor werkt Thuisdok.nl samen met de online service Spreekuur.nl. Via het Spreekuur-platform, een initiatief van Digidok en Topicus, krijgen patiënten persoonlijke zorg met de snelheid van het internet voor niet spoedeisende klachten zoals bijvoorbeeld rugklachten, oogklachten en huidinfecties. Patiënten bereiden het digitale consult zelf voor, door gevalideerde triage en anamnese vragen te doorlopen en door een foto of video toe te voegen. Huisartsen verbonden aan Thuisdok.nl, krijgen deze informatie vervolgens overzichtelijk aangeboden via een digitaal systeem en kunnen vlot het consult afhandelen. Ook heeft Thuisdok.nl geen assistente aan de telefoon, maar de patiënt kan telefonisch vragen om een terugbelverzoek. De reactietijd van de afhandeling van de digitale consulten en terugbelverzoeken is 30 minuten tot maximaal 1 werkdag.

Voor spoedgevallen en voor vragen die direct contact met een zorgverlener vereisen, bijvoorbeeld bij chronische of palliatieve zorg, werkt Thuisdok.nl samen met vijf andere praktijken in de regio, te weten: medisch centrum De Flier, gezondheidscentrum Haagse Beemden, huisartsenpraktijk Hartje Heuvel, huisartsenpraktijk Belcrum en huisartsenpraktijk Valkenburg. Zo kan de patiënt – indien nodig – in het geval van spoed altijd fysiek contact houden met de huisarts.

Toenemende werkdruk
Thuisdok.nl springt met dit hybride model in op de toenemende vraag naar eerstelijnszorgdiensten en de verschuiving van de tweede naar de eerstelijn. Huisartsen hebben moeite om aan deze uitdaging het hoofd te bieden. Uit onderzoek blijkt dat 60% van de ervaren huisartsen vindt dat de kwaliteit van de huisartsenzorg onder druk staat door de alsmaar toenemende werkdruk bij huisartsen (LHV, meer tijd voor de patiënt 2018).  Door veel zaken digitaal af te handelen, worden de arts en assistentes ontlast en worden tegelijkertijd meer patiënten geholpen.

Voor de patiënten staan het gemak en de tijdswinst voorop, ze ontvangen zorg op de plek en het moment dat het hen uitkomt, aldus initiatiefnemer van Thuisdok.nl, Nawzad Baban: ”Het opnieuw inrichten van de huisartsenzorg, zoals wij nu vanaf de start doen met Thuisdok.nl, is echt noodzakelijk. Wij geloven dat je 70 tot 75 procent van alle consulten digitaal kunt afhandelen. En dan kun je meer tijd stoppen in de mensen die dat nodig hebben. Digitaal wordt normaal, kijk maar naar het online bankieren wat we nu massaal doen.”

De huisartsenzorg van Thuisdok.nl valt onder het basispakket van de zorgverzekering. De openingstijden van Thuisdok.nl zijn dagelijks vanaf 8.00 uur tot 17.00 uur.

 

Reacties

Cookieinstellingen