Wethouder Cees Lok legt ‘Laatste Steen’ van HUIS van Roosendaal

Foto: Gemeente Roosendaal

De circulaire ontmanteling en duurzame verbouwing van het stadskantoor tot HUIS van Roosendaal zit er bijna op. Op vrijdag 21 januari 10:00 vindt de eerste oplevering plaats en zal wethouder Cees Lok de laatste steen leggen.

Duurzaam en circulair. Dat zijn de sleutelwoorden van het HUIS van Roosendaal. Vanuit die visie keren o.a.oude deurposten terug als parket in het nieuwe HUIS en krijgen oude tl-lampen een tweede leven als nieuwe kroonluchters. Zo goed als alles van het verwijderde materiaal keert terug dankzij slim hergebruik, of krijgt een tweede leven elders. Zo is door de bouwpartners van oud beton van de bakken op het dak, de “Laatste Steen” gemaakt. Deze laatste steen wordt op 21 januari om 10:00 door wethouder Cees Lok ingemetseld en gevoegd. Hij doet dat bij de ‘eerste oplevering’ samen met bouwpartners; Gebroeders Snellen, Heerkens van Bavel Bouw BV, SPIE Nederland B.V. en Van Dijnsen Installatietechniek, die deze steen ook hebben aangeboden.

Het oude Stadskantoor is volledig gestript. Met als uitgangspunt, dat alles circulair en duurzaam moest worden uitgevoerd, was dat een creatieve uitdaging. Er zijn nieuwe sloop-technieken ontwikkeld en nieuwe manieren voor het recyclen van materialen. Er is vanaf het begin gekeken op welke wijze de verwijderde bouwmaterialen terug konden komen. Materiaal dat hier niet kon worden hergebruikt is verkocht, waardoor het resterende niet-herbruikbare materiaal, in één kleine sloopcontainer paste.

Wethouder Cees Lok: “Die missie van circulair ontmantelen en duurzaam opbouwen is meer dan geslaagd. Het is een nieuw gebouw, waar op sommige zichtbare plekken oude elementen bewust zijn gehandhaafd. Er zijn succesvol, nieuwe elementen van oude materialen gemaakt. Dat zie je niet aan de nieuwe (recyclede) tussenwanden, maar wel aan bijvoorbeeld de bijenkasten die straks op het dak staan, de parketvloer op de eerste verdieping en een betonnen plafond of pilaar die gedeeltelijk zichtbaar blijven. Je ziet de circulaire aanpak straks zelfs in de tuin. Bestaande struiken en bomen, die nu nog op een onhandige plaats staan, komen terug in de nieuwe inrichting van de rozentuin. Ze zullen sfeervol worden verlicht door armaturen van strips, die van de oude gevel afkomen. Dit wordt een prachtige plek voor de allereerste trouwfoto van een heleboel toekomstige bruidsparen.”

Dienstverlening die past bij het HUIS van Roosendaal

Naast het bouwen aan het HUIS, is de afgelopen tijd ook hard gebouwd aan de dienstverlening. Het HUIS van Roosendaal is een transparant, open en toegankelijk gebouw. De dienstverlening wordt dat ook; open en toegankelijk. Het draait om een gastvrije aanpak. Zowel in het HUIS als ook thuis bij inwoners aan de keukentafel. Straks kunnen inwoners en ondernemers namelijk ook online verschillende diensten bij gemeente Roosendaal aanvragen. In het HUIS komen verschillende organisaties op éénzelfde plek te werken. De verschillende organisaties werken op die manier als één overheid samen, om de beste dienstverlening te bieden. De gemeente investeert verder in digitale dienstverlening, zodat er voor inwoners maximale keuzevrijheid ontstaat en de dienstverlening voor iedereen makkelijker en toegankelijker is.

De laatste loodjes, op weg naar de opening

Op 21 januari is de ‘eerste oplevering’, zoals dat heet. Dankzij het hergebruik van veel bouwmaterialen is dat, in een tijd dat veel leveranties van nieuwe spullen door Corona langer duren, nauwelijks later dan de oorspronkelijke planning. Ook daarmee heeft het hergebruik van materialen veel voordelen opgeleverd. De komende weken staan verder in het teken van inrichten, de opening en  het inhuizen van de medewerkers. Berichten daarover volgen later.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen