Aandachtspunten voor een bewust en een passend afscheid

Foto:

Breda/Prinsenbeek – Als je je bij leven al eens hebt verdiept in de verschillende mogelijkheden die er zijn op uitvaartgebied, kan dit jou en je nabestaanden een bepaalde gemoedsrust geven. Ook door het er eens met anderen over te hebben, kunnen je ideeën zich vormen en krijg je steeds duidelijker wat je zelf echt belangrijk vindt.

Er is tegenwoordig zo veel mogelijk en gelukkig hoef je geen rekening te houden met “hoe het hoort”.

Je alvast eens oriënteren is raadzaam

In de hectische periode rondom een overlijden kan het helpend zijn, als je weet welke wensen iemand had. Niet alleen om een bepaalde tijdsdruk te voorkomen, maar het kan ook helend werken als je weet dat je de uitvaart hebt ingericht naar de wensen van de overledene. Je alvast eens oriënteren is dus raadzaam!

Er is zoveel mogelijk. Wist je bijvoorbeeld dat:

  • je zelf met de overledene in je eigen auto mag rijden en dat je dus helemaal geen rouwwagen nodig hebt?
  • er een energieneutraal crematorium is in Nederland?
  • er heel veel mooie, bijzondere assierraden en asobjecten te koop zijn waaraan je niet kunt zien dat er as van een dierbare in is verwerkt?
  • er alternatieven zijn voor een kist? Bijvoorbeeld een mooie rieten mand, een opbaarplateau of draagbaar met winkeldoek.
  • dat er een kist is die van schimmels is gemaakt en die in 45 dagen volledig opgaat in de aarde, gifstoffen uit de bodem en uit het lichaam haalt, de aarde voedt en duurzaam “groeit”?
  • er hele mooie alternatieven zijn voor grote rouwboeketten die voor 1 dag worden samengesteld, zoals de zgn. bloemenband?
  • dat je altijd zelf je eigen uitvaartondernemer mag kiezen, ook als je bij een andere organisatie een uitvaartverzekering hebt afgesloten.

Ook wat afscheidslocaties betreft is er veel mogelijk

Waar vroeger de uitvaartdienst of afscheidsceremonie vooral in een kerk of bij het crematorium werd gehouden, wordt nu steeds vaker uitgeweken naar andere (vaak horeca-)locaties. Denk hierbij bijvoorbeeld eens aan:

  • de locatie waar je ooit een feest gegeven hebt of je stamcafé. Grote kans dat zij mee willen werken aan een bijzonder afscheid dat bij je past.
  • je eigen huis of tuin. Wellicht een mooie plek voor een passend afscheid.
  • de natuur: het bos, het strand of de duinen. Ook op dit gebied is steeds meer mogelijk en zijn er uitvaartbegeleiders die hier ervaring mee hebben.

Aandachtspunten op een rijtje

Omdat er zoveel mogelijk is, is het wellicht fijn om je eens te verdiepen in de mooie initiatieven die er zijn. En vergeet niet om deze eens bespreekbaar te maken met de mensen om je heen of te zijner tijd met een uitvaartbegeleider. Benoem daarbij vooral wat jou fijn of mooi lijkt, maar zeker ook wat je echt niet zou willen. Om je te inspireren heeft Buiten Afscheid een document opgesteld met aandachtspunten voor een bewust en passend afscheid. In dit document tref je ook een overzicht aan met mooie initiatieven uit de uitvaartbranche.

  • Geïnteresseerd in dit document? Ga dan naar de website van Buiten Afscheid vul je gegevens onderaan deze pagina in en ontvangt het betreffende document per mail.

Buiten Afscheid

Buiten Afscheid is een afscheidshuis in Prinsenbeek (bij Breda) waar de overledene kan worden opgebaard en nabestaanden in een persoonlijke en huiselijke sfeer afscheid kunnen nemen. Je kunt er condoleancebezoek ontvangen en/of een besloten uitvaart houden. Je kunt er zelfs blijven overnachten. Bepaal zelf wanneer je er wil zijn, je hebt het huis in de periode na het overlijden tot aan de uitvaart exclusief voor jezelf.

Buiten Afscheid

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen