Partij voor de Dieren op campagne: meer boeren, veel minder vee

Foto: Pexels

Nederland heeft méér boeren nodig, maar de agrarische sector moet wel meer rekening houden met dieren en de natuur. Met die boodschap trapt de Partij voor de Dieren in Den Bosch de campagne af voor de Provinciale Statenverkiezingen. Vooral de veehouderij moet veel minder. “Boeren hebben de gezonde natuur nodig en met zoveel dieren ga je dat op geen enkele manier voor elkaar krijgen”, aldus partijleider Esther Ouwehand.

De partij presenteerde een manifest dat “het antwoord van de Partij voor de Dieren op de omgekeerde vlaggen” wordt genoemd. Daarin staat dat van een kloof tussen stad en platteland helemaal geen sprake is. Juist ook op het platteland hebben mensen last van de “internationaal opererende agro-industrie”, de boeren incluis.

Ouwehand bestrijdt dat het slecht is voor agrariërs dat de veestapels nu vanwege natuurbescherming moeten inkrimpen. “Juist het oude model waarin we met 500, 600 miljoen dieren per jaar zitten en de natuur verder achteruit kachelt, heeft gezorgd dat de helft van de boeren moest stoppen terwijl het aantal dieren niet verminderde.” De boeren worden daar niet rijker van, maar de veevoerbedrijven, stalbouwers, slachthuizen, grote supermarkten en banken wel.

Ouwehand vroeg tijdens de campagnebijeenkomst in de Brabanthallen (een voormalige veemarkt) om steun voor mensen die op het platteland actievoeren voor bijvoorbeeld minder gifgebruik en stankoverlast. Deels was dat bedoeld als aanmoediging en deels omdat deze mensen soms in aanvaring komen met andere omwonenden. “Als je je uitspreekt, dan word je met de nek aangekeken of mag je niet meedoen met de carnavalsvereniging. Of de boer wordt boos, terwijl die ook maar vastzit in een systeem.”

De PvdD wil dat boeren op hun akkers vooral eten voor mensen gaan produceren in plaats van voor vee, naast bijvoorbeeld isolatiemateriaal voor woningen en voedselbossen. De landbouw moet diverser worden en daar ook financiële steun voor krijgen. Dat geld komt onder meer uit Europese subsidies en van een nog niet doorgerekende ‘boerenbankbelasting’.

Als er minder dieren worden gehouden, zou bovendien een gebied zo groot als Drenthe teruggegeven kunnen worden aan de natuur. Daarnaast wil de partij maatregelen tegen landbouwgif, luchtverontreiniging en stankoverlast en stoppen met internationale verdragen waar Nederlandse boeren last van hebben. De maatregelen zouden ook noodzakelijk zijn om het woningtekort op te kunnen lossen.

Bron: ANP / Nieuws.nl | Doe de Kieskompas en/ of Stemwijzer Provinciale Statenverkiezingen 2023

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen