Fiets Veiligheid voorop bij “Doortrappen”.

Foto: George Bolmers

De eerste aflevering van “Doortrappen” in Roosendaal was een groot succes. Afgelopen week werd in de media nog breed aandacht besteed aan de toename van het aantal verkeersdoden onder fietsers van 75+, het percentage steeg met 59% in 2022. Hieruit blijkt de kwetsbaarheid van senioren in het verkeer. Dit evenement sloot daardoor naadloos aan op de noodzaak om senioren attent te maken op de gevaren bij verkeerssituaties, hun snelheid en de noodzaak van een helm.

Het evenement “Doortrappen” (Veiliger fietsen tot je 100ste) met 75 inschrijvingen, werd op donderdag 20 april georganiseerd door KBO-Roosendaal in samenwerking met Aleco, Sport Service Noord-Brabant (SSNB), VVN-Roosendaal en de gemeente Roosendaal. De senioren hadden zich ingeschreven met de ambitie zo lang mogelijk veilig te kunnen blijven fietsen, om daarmee enerzijds actief en gezond te blijven en anderzijds te kunnen blijven participeren aan de maatschappij.

De opening van het evenement werd verricht door wethouder van Verkeersveiligheid in Roosendaal, Sanneke Vermeulen.  Zij gaf aan dat de gemeente dit initiatief toejuicht en dat het aansluit bij hun ambitie om iedereen veilig op de weg te kunnen laten fietsen in “Roosendaal fietsstad”. Alle deelnemers kregen een workshop van VVN waar onder andere zaken als je reactiesnelheid, remafstand, je plaats op de weg, verkeersregels en het dragen van een helm onder de aandacht kwamen. Bij de fietsenmaker Scoofie kon men informatie krijgen over hulpmiddelen bij het fietsen en de veiligheid van je fiets. In groepjes kon ook deel worden genomen aan fietsfit oefeningen ten behoeve van de stabiliteit en een bezoek aan de “Doortrap-Markt”. Op deze markt kon informatie worden ingewonnen op het gebied van gezond eten bij diëtisten van TWB, Het Vitaal en Fit programma van Aleco, Uniek sporten van SSNB en cursussen bij VVN. Ook was opticien Van Wely aanwezig om de ogen te controleren en audicien Beter Horen gaf de gelegenheid om het gehoor te testen. Omdat dit alles zo laagdrempelig was georganiseerd, werd van dit alles goed gebruikgemaakt.

De deelnemers waren enorm enthousiast over het evenement en de mogelijkheden die geboden werden. Voor sommigen waren de verkeersregels weer een opfriscursus en voor anderen was het een openbaring op het gebied van voeding, beweging en hulpmiddelen.

George Bolmers, bestuurslid bij KBO-Roosendaal, zei tot slot: ,,Alles was er vandaag op geënt om bewuster die fiets op te stappen. En ik denk dat we dat wel bereikt hebben, maar alles valt of staat bij het toepassen………de eigen verantwoording van de weggebruiker!”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen