Van Zwaaigat naar Rosarium

Foto: Archief IQ Aarmoei-nieke

De laatste wolken van gelukzaligheid drijven onder 22 zwarte bolhoeden nog boven ‘ut Zwaaigat’ zoals burgemeester H. van Midden het onlangs (her)noemde of de heren van het IQ gezelschap zitten al in hun volgende project. Immers in oktober 2022, tijdens hun jubileumvoorstelling naar aanleiding van hun 50 jarig bestaan, bood het IQ Aarmoei-nieke een cadeau aan voor de stad. Dat aanbieden gaat eerdaags plaatsvinden.

Ruud van Osta vertolkte het, in de IQ jubileumshow, in het lied van Toon Hermans “24 rozen” omgezet naar een passende Roosendaalse tekst. Het idee van de mannen van De Kaai is om de bewoners van Roosendaal te bewegen meer rozen in hun tuin te planten. Daarvoor wordt op dit moment in de Paterstuin hard gewerkt aan een rosarium met maar liefst 250 rozenstruiken.

Onlangs hebben de leden van het gekende herengezelschap in Hendrik Jan Verheijen van Tuincentrum De Landerije aan de Rucphensebaan een partner gevonden, die de levering van rozen op zich gaat nemen. “De Landerijen heeft een perfect assortiment rozen die makkelijk te onderhouden zijn en vooral rijkbloeiend zijn. De ideale rozen dus voor inwoners van Roosendaal,” zo legt Arnold Helmich het cadeau aan de stad ons uit. “In het rosarium kunnen de Roosendalers hun nieuwe struik via een QR code bestellen. Enkele dagen later zijn die dan op te halen bij het tuincentrum aan de Rucphensebaan. Een perfecte en moderne manier die zeker zal helpen om meer rozen in de stad te krijgen.”

De rozen in het rosarium zijn zorgvuldig en gezamenlijk gekozen door Jos Baaten, de tuinman van de Paterstuin en de heer Hendrik Jan Verheijen. Gemak in onderhoud, rijk bloeiend en vol kleur waren de belangrijkste criteria. In samenwerking met de gemeente Roosendaal zal het rosarium aangelegd worden, waarbij het IQ Aarmoei-nieke de rozen voor zijn rekening neemt.

Er zijn inmiddels al volop activiteiten in de Paterstuin. Momenteel worden de verschillende perken ingedeeld zodat elke rozensoort straks een eigen ruimte krijgt binnen het gehele rosarium. Ook is gedacht aan een pad tot in het centrum van het rosarium, waardoor mindervalide de geuren en kleuren van alle verschillende rozen ook goed tot zich kunnen nemen.

Binnenkort worden de eerste rozenstruiken geplant en op zaterdag 24 juni om 19.00 uur, voorafgaand aan het IQ Zomeravondconcert op de cour achter Café De Veestallen, zal het geheel in de Paterstuin officieel geopend worden. Iedere belangstellende is daarbij dan harte welkom. De heren in zwart-wit hopen dat er vanaf die datum steeds meer mensen rozen zullen planten in hun tuin, zodat we over een tijdje weer trots kunnen zeggen “Ik woon in Roosendaal, een dal van Rozen”.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen