Paardencoaching midden in de natuur – een populaire vorm van coaching voor kinderen en volwassenen

Foto: Horsecoaching and more

Paardencoaching is de laatste jaren een populaire manier van coaching geworden. Kort gezegd is paardencoaching het met behulp van een paard aan iemands persoonlijke doelen te werken. Het paard helpt dus met de coaching.

Hoe kan het paard hiermee helpen? Het paard vertelt je natuurlijk niet wat je moet doen. Dat zou makkelijk zijn! Maar is dat ook wat je zou willen? Je gaat toch echt zelf aan het werk en ontdekken wat jouw stip aan de horizon is en hoe je hier komt. Het paard kan hierbij wel steun bieden. Vaak kom je door bepaalde acties van het paard tot inzichten.

Op ongeveer 20 minuten rijden van Roosendaal zit op een fantastische locatie aan het bos ‘Horse, Coaching & More’, het paardencoachingbedrijf van Veronique van Rutten.

De rol van het paard bij coaching

Ik heb wel eens meegemaakt dat we een oefeningen deden met pionnen en dat we hiermee een plan voor gemaakt hadden en het paard vervolgens alle pionnen in de juiste volgorde omgooide. Natuurlijk is dit enorm grappig om te zien, maar wat zou je hier voor jezelf uit kunnen halen? Ga jij dit ook doen en al je stappen afvinken? Hoe ziet dat eruit? Zo kom je op mooie gesprekken.

Daarnaast kan het paard je steunen op moeilijke momenten. Het is fijn als er iemand naast je staat die er voor je is, zonder oordeel. Het paard houd je een spiegel voor en dit kan best confronterend zijn.
Het paard heeft echt meerwaarde tijdens de coaching ten opzichte van het coachen zonder paarden. Ook voor mensen zonder ervaring met paarden. Misschien juist wel! Het is dan lastiger een paard te lezen en hierdoor ga je de acties minder snel koppelen aan het gedrag wat mensen met ‘paardenervaring’ wel al hebben.

Verschillende vormen van paardencoaching


Er wordt gebruik gemaakt van verschillende vormen van paardencoaching. Zo is er coaching op basis van gedrag van het paard, zoals eerder beschreven. Er bestaat ook paarden therapie voor bijvoorbeeld het verwerken van trauma’s en er is systemisch coachen met bijvoorbeeld een familieopstelling. 

Voor wie?

Paardencoaching is geschikt voor zo wel kinderen als volwassen. Denk aan klachten die horen bij een burn-out, het overwinnen van angsten, meer in contact komen met je gevoel, communicatievaardigheden vergroten, het verkrijgen van zelfinzichten, et cetera. Ook wordt er vaak veel succes geboekt met kinderen met autisme of HSP. Vanuit een PGB kan de paardencoaching ook vergoed worden.

De ‘coachpaarden’ waar Veronique van Rutten mee werkt zijn grote pony’s van het Amerikaanse ras quarter horses en zij lopen de hele dag in vrijheid rond. 

Boek een sessie via de website en kom tot rust in de omgeving van de bossen van het Grenspark Kalmthoutse heide.

Als je via de advertentie op de website van Nieuws.nl je eerste paardencoachingsessie boekt, krijg je €15 korting. Stuur een mail naar [email protected] en benoem dat je via Nieuws.nl wilt boeken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen