West-Brabantse industrie blijft worstelen met personeelstekorten

Foto: UWV

Terwijl de arbeidsmarkt enigszins afkoelt, neemt de spanning voor technische beroepen juist licht toe. Deze beroepen komen vooral in de industriesector voor: bijna de helft van de werkenden in de industrie werkt in een technisch beroep. De industrie is een belangrijke sector in West-Brabant en veel industriebedrijven in de regio ondervinden hinder van de personeelskrapte.

De industrie is qua werkgelegenheid een grote sector in Nederland, en het aandeel industriebanen buiten de Randstad ligt over het algemeen zelfs nog wat hoger dan gemiddeld. Zo is bijna een kwart (23%) van alle industriebanen in Noord-Brabant te vinden, en 4,8% in de regio West-Brabant.

Veel duurzame kansen voor werkzoekenden in de industrie

In Nederland staan 33.850 vacatures open in de industrie eind Q3-2023, waarvan 8.250 in Noord-Brabant (24%). Binnen Brabant is West-Brabant koploper in de zoektocht naar personeel in de chemische, rubber- en kunststofindustrie (ongeveer 350 vacatures) en de voedings- en genotmiddelenindustrie (ook ongeveer 350 vacatures).

Voorbeelden van beroepen met tekorten in de industrie zijn monteurs industriële machines en installaties, medewerkers technische dienst, CNC-verspaners, projectleiders elektrotechniek. Dit zijn ook beroepen waar al jarenlang een structureel personeelstekort bestaat. De verwachting is ook dat deze tekorten de komende jaren aanhouden. Dit betekent blijvend goede baankansen voor werkzoekenden die in deze beroepen aan de slag willen. UWV zag dat meer dan de helft van de structureel kansrijke beroepen in het segment industrie, techniek en bouw valt.

Industriële productie onder druk

Volgens de arbeidsmarktprognose 2023-2024 van UWV neemt het aantal werknemersbanen in de industrie in Nederland naar verwachting af in 2024. De afgelopen maanden is de industriële productie ten opzichte van eerdere jaren al gedaald. Hier liggen een aantal oorzaken aan ten grondslag. Bijvoorbeeld de stijgende energieprijzen, materiaaltekorten, (nieuwe) internationale protectionistische wetgeving en de hoge inflatie- en rentepercentages.

Personeelstekort als grootste belemmering

De afnemende werkgelegenheid betekent echter niet dat de personeelskrapte afneemt. In Noord-Brabant ervaart een groot deel van de werkgevers een tekort aan arbeidskrachten als belemmering (47%). Daarbij is de industrie aan het vergrijzen. Het aandeel 50-plussers in de industrie in Noord-Brabant is 40%. Hierdoor blijft de (vervangings)vraag naar personeel naar verwachting groot. Er gaan immers binnen afzienbare termijn veel mensen uit de sector met pensioen.

Ontwikkeling WW-uitkeringen

In december 2023 werden er in Noord-Brabant 24.633 WW-uitkeringen verstrekt, een lichte stijging van 0,2% ten opzichte van de maand ervoor. In vergelijking met december 2022 steeg het totaal aantal verstrekte WW-uitkeringen in Noord-Brabant met 8%. In Nederland steeg het aantal het WW-uitkeringen de afgelopen maand met 0,3%. Ook in de industrie steeg het aantal WW-uitkeringen ten opzichte van een jaar geleden. In aantallen gaat het om een toename van 276 WW-uitkeringen in Noord-Brabant. Er is een divers beeld per deelsector; de stijging komt vooral vanuit metaal, installatie en voertuigenindustrie en chemische industrie. Ingezoomd op specifieke beroepen, hebben productiemedewerker en magazijnmedewerker een grote vertegenwoordiging in de WW vanuit de industrie.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen