Hoe denken Roosendaalse inwoners zelf over hun stadje?

Foto: gemeente Roosendaal

De gemeente Roosendaal heeft in september 2023, voor de 12e keer onder 8.500 inwoners van 16 jaar en ouder een Bewonersenquête uitgezet en gevraagd naar hun mening over de stad. De respons bedraagt 38% en is daarmee hoger dan die in 2021 (32%) en voorgaande jaren. De uitkomsten van het onderzoek bieden de gemeente handvatten om het beleid te ontwikkelen, uit te voeren en waar nodig bij te stellen. De rapportage ‘Bewonersenquête 2023 en de samenvatting maken we voor iedereen toegankelijk gemaakt door het te plaatsen op de gemeentelijke website. 

De enquête

De Bewonersenquête is uitgevoerd door onderzoeksbureau Research 2Evol en uitgezet in 4 talen: Nederlands, Engels, Turks en Arabisch. De vragenlijst waren in 2023 digitaal en schriftelijk nog eenvoudiger in te vullen. Er zijn flyers met een QR-code naar de vragenlijst verspreid binnen de gemeente en er zijn vrijwilligers ingezet in dorpen en wijken die hielpen bij het invullen van de enquête. Ook jongeren zijn goed bereikt via de swipocratie; een online enquête die is uitgezet via social media en op scholen. 

De rapportage

Wethouder Evelien van der Star kijkt tevreden terug op de bewonersenquête en de respons: ‘’Het gemeentebestuur wilde via de Bewonersenquête te weten komen wat er zoal leeft onder de inwoners. Hoe veilig voelen mensen zich in hun buurt? Zijn ze tevreden over de voorzieningen in de stad? Hoe zijn de sociale contacten in hun buurt? Dit soort vragen kregen we nu goed beantwoord. De uitkomsten bieden ons handvatten om het beleid te ontwikkelen, uit te voeren en waar nodig bij te stellen.’’

Roosendaal in Cijfers

Wethouder Evelien van der Star is blij de resultaten te kunnen delen via roosendaal.incijfers.nl. ‘’Op dit geheel vernieuwde platform vinden inwoners enorm veel nuttige informatie over de gemeente Roosendaal en alles is erg overzichtelijk ingedeeld.’’ De resultaten van de Bewonersenquête 2023 neemt de gemeente Roosendaal op in Wijk in Beeld, te raadplegen via roosendaal.incijfers.nl. Op dezelfde site staat ook de rapportage die u kunt downloaden, onder het thema: Onderzoeken. Onderaan dit persbericht staan de onderzoeksresultaten in het kort en als bijlage is de uitgebreide rapportage toegevoegd.

Winactie

Aan de bewonersenquête en de swipocratie is een winactie gekoppeld, binnenkort maakt gemeente Roosendaal via de gemeentelijke kanalen bekend wie de boodschappenbon, VVV-bon of een Roosendaals pakket t.w.v. 50 euro heeft gewonnen.

Bijlage 1

RESULTATEN IN HET KORT

De inwoners van de gemeente Roosendaal hebben zich in de Bewonersenquête kunnen uitspreken over belangrijke beleidsthema’s zoals voorzieningen, wonen, veiligheid, sociale kwaliteit, meedoen en gezondheid.

VOORZIENINGEN

• Respondenten die een lijst met gemeentelijke voorzieningen krijgen voorgelegd zijn over het algemeen tevreden. De hoogste waardering is voor en de terugkerende sportevenementen, de Roosendaalse kermis, het voortgezet onderwijs en de uitgaansgelegenheden.

• Ook zijn respondenten tevreden over de voorzieningen in de buurt. De basisscholen waarderen zij als beste, voorzieningen voor jongeren worden het minst gewaardeerd.

WONEN

• De meeste respondenten ervaren hun buurt als een prettige buurt om in te wonen.

• De fysieke kwaliteit van de buurt waarderen zij over het algemeen positief, vooral de kwaliteit van de (eigen) woningen. Mindere waardering is er voor het onderhoud groen en verhardingen en de vervuiling.

• Ook de sociale kwaliteit van de buurt waarderen zij (gematigd) positief. De meeste bewoners voelen zich thuis in hun buurt en vinden dat de buurtbewoners op een prettige manier met elkaar omgaan. Over de gezelligheid en de contacten in de buurt verschillen de meningen.

• De mate van verloedering is toegenomen ten opzichte van voorgaande jaren

VEILIG

• Het veiligheidsgevoel in de buurt is groter dan in de gehele gemeente Roosendaal. Bewoners voelen zich ten opzichte van 2021 minder veiliger in de gemeente en in de buurt.

• Ook mijdt ruim de helft van de respondenten wel eens plekken in de gemeente, omdat ze zich daar niet veilig voelen. Ten opzichte van 2021 is dit percentage toegenomen.

• Van vormen van overlast komen te hard rijden, rommel op straat en hondenpoep het meeste voor. Dit komt overeen met de ervaren overlast in 2021.

• Zes op de tien respondenten ervaart overlast door drugshandel en drugsgebruik.

MEEDOEN

• De inzet van bewoners voor hun buurt is ten opzichte van 2021 licht toegenomen.

• Een derde van de respondenten is het afgelopen jaar actief geweest om de buurt te verbeteren en vier op de tien zegt dit in de toekomst misschien te willen doen.

• Zes op de tien is (regelmatig of af en toe) bereid om belangeloos buurtbewoners te helpen. (Ruim) drie op de tien respondenten doet vrijwilligerswerk (31%) en geeft mantelzorg (35%).

• Bijna de helft van de respondenten is lid van een vereniging of club.

• Zes op de tien respondenten heeft het afgelopen jaar gebruik gemaakt van het culturele aanbod van de gemeente Roosendaal. Een kwart neemt deel aan kunstzinnige activiteiten.

GEZOND

• De respondenten voelen zich in het algemeen goed, ze denken dat ze op een gezonde manier leven en over het algemeen de dingen kunnen doen die ze willen.

• De mate van eenzaamheid nam iets toe ten opzichte van 2021. Respondenten voelen zich matig eenzaam.

• De gemiddelde emotionele eenzaamheidsscore is vergeleken met 2021 zo goed als gelijk gebleven en valt hiermee in de categorie niet eenzaam. Bij ruim de meerderheid (twee derde) van de bewoners is er geen sprake van emotionele eenzaamheid.

• De gemiddelde sociale eenzaamheidsscore is vergeleken met 2021 zo goed als gelijk gebleven en valt in de categorie niet eenzaam. Ruim vier op de tien respondenten ervaart geen sociale eenzaamheid. 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen