rammetjes 16-1-2024
rammetjes 16-1-2024
Foto: doc Arduin

Afgelopen zaterdag werd de dierenambulance opgeroepen voor een groep konijntjes, welke werd aangetroffen door een fietser in het buitengebied van Oud Gastel. Liefst 9 konijnen hebben ze weten te vangen.

Deze konijntjes zijn overduidelijk ordinair gedumpt, wat natuurlijk verschrikkelijk is voor die beestjes, ze hebben namelijk in de vrije natuur geen schijn van kans. Sommigen zijn pas een maand of 2 à 3 oud. Wij kunnen hier echt met ons verstand niet bij dat er nog steeds mensen zijn die dit doen. Helaas kunnen we niet veel anders dan onze woede hierin snel loslaten en op zoek te gaan naar een liefdevol thuis, waar ze wél meer dan welkom zullen zijn.

Stuk voor stuk zijn het super vriendelijke en sociale diertjes Ze vragen gelijk je aandacht zodra ze je horen en zet genieten van de kroeltjes en knuffels die ze krijgen.
We hebben een bruine voedster en een witte (ongecastreerde) ram. Beide konijnen hebben een geschatte leeftijd van een jaar of 2 à 3 jaar. Daarnaast is er een witte voedster en albino ram, die waarschijnlijk ergens in de zomer van 2023 geboren zullen zijn en tot slot nog 5 hele jonge konijntjes. Dit zijn tenminste 2 verschillende nestjes, bestaande uit 2 albino voedstertjes die ongeveer 14-2-2024 zijn geboren en daarnaast nog een wit-bruin hangoor voedstertje en 2 wit-bruine rammetjes die rond 16-1-2024 zijn geboren.
Heeft u een fijn plekje voor een koppeltje of bent u wellicht op zoek naar een maatje voor uw eigen konijn? Kom dan snel eens kennis maken met deze mooie, leuke en lieve groep konijntjes!

Waar moet ik op letten? 
Konijnen zijn groepsdieren, neem daarom het liefst 2 dieren. Als je 2 jonge konijnen neemt, is de kans groter dat ze het goed met elkaar kunnen vinden. Dat kan lastiger zijn met volwassen dieren. Daarnaast zijn 2 konijnen uit hetzelfde nest de beste combinatie, omdat zij elkaar vanaf het begin kennen. Wil je toch graag een konijn aan jouw al aanwezige konijn koppelen, zorg er dan altijd voor dat je dit op voor beide dieren onbekend terrein doet. Jonge konijnen moeten minstens 6 weken oud zijn voor ze bij hun moeder weg mogen, maar 8 weken is nog beter. Een konijn wordt gemiddeld 7 jaar, maar leeftijden van 10 tot 14 jaar zijn geen uitzondering.

Een ram (mannelijk) en een voedster (vrouwelijk) hebben een verschillend karakter. Een voedster is vaak iets feller dan een ram. Wil je twee konijnen in hetzelfde konijnenhok? Kies dan voor een ram en een voedster, omdat twee konijnen van hetzelfde geslacht eerder met elkaar gaan vechten. Wil je geen nestje? Zorg dan wel dat je ze laat steriliseren en/of castreren.

Territorium
Ieder konijn heeft in het hok zijn eigen territorium. Wil je 2 volwassen konijnen bij elkaar zetten? Zet ze dan niet gelijk samen in 1 hok. Laat de konijntjes in aparte hokken, waarbij ze elkaar wel kunnen zien maar niet aanraken, rustig aan elkaar wennen. Daarna laat je ze een paar keer kennismaken in een ren of op voor beide konijnen onbekend terrein. Het is goed als ze elkaar in eerste instantie  ‘negeren’ en rustig op onderzoek uit gaan. Als het na verschillende kennismakingen nog steeds goed gaat, dan kun je ze samen in een hok plaatsen. Zorg ervoor dat het hok vooraf goed schoongemaakt is, zodat geen van de konijnen het hok als zijn territorium beschouwt. Zo heb je de grootste kans op succes. Houd er rekening mee dat sommige konijnen elkaar nooit leuk gaan vinden. Zorg dan voor 2 aparte hokken.

Omgaan met je jonge konijntje
Jonge konijnen zijn erg kwetsbaar en heel springerig. Dit komt omdat konijnen onverwacht weg moeten kunnen springen als ze aan roofdieren willen ontsnappen. Pas dus goed op als je een jong dier oppakt. Praat veel tegen hem en aai hem vaak. Zo maak je hem tam en went hij aan je. Je aait altijd van het kopje naar zijn staart, nooit tegen de haren in. Aai een konijn ook van zijn neusje tot zijn oortjes. Zo neemt hij je geur goed in zich op. Hij zal je stem en geur al snel herkennen en komt op je af zodra hij je hoort of ruikt. Pak je konijn altijd op de juiste manier vast. Met 1 hand onder zijn borst en met je andere hand ondersteun je zijn kont.

Kijk voor alles wat u moet weten over konijnen op:
https://www.licg.nl/konijnen-en-knaagdieren/konijn

            voedster zomer 2023                                                            voedster 16-1-2024
                       voedster 2-3 jaar                                                                  ram 2-3 jaar
                   albino voedsters 14-2-2024                                                 albino ram zomer 2023
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen