Dodenherdenking 2024

Foto: Pixabay

Op 4 mei herdenken we tijdens de Nationale Dodenherdenking op respectvolle wijze alle mensen, die sinds 10 mei 1940 zijn omgekomen door oorlogsgeweld en terreur. Ook staan we stil bij het belang van het (inter)nationaal bevorderen van recht, vrijheid en veiligheid. 

In Roosendaal vindt een herdenking plaats bij het bevrijdingsmonument in de Parklaan. Vanaf 19.30 uur wordt er door Muziekvereniging Roosendaal muziek gespeeld om het publiek te ontvangen De herdenking start om 19.45 uur met een toespraak van burgemeester Han van Midden en Kolonel Huub Smeets van het Korps Commandotroepen. 

Taptoesignaal 

De twee minuten stilte worden ingeleid door het Taptoesignaal gespeeld door Jim Wildhagen. 

Na de twee minuten stilte wordt het Wilhelmus gespeeld en gezongen door respectievelijk een koperensemble van Muziekvereniging Roosendaal en het koor SKOOR. Daarna volgt een optreden van Sara van Gaans met het door haar zelf geschreven lied: “Als de klok 8 keer slaat”. 

Kranslegging 

Een dans, verzorgd door Martijn Weber, Lenny Avantaggiato en Miranda Brand onder leiding van choreograaf Jacques van Meel, leidt de kranslegging en het leggen van bloemen in. In tegenstelling tot voorgaande jaren worden door alle organisaties en aanwezigen op het zelfde moment de kransen en bloemen gelegd. Dit in het kader van het thema van dit jaar: iedereen doet mee. 

De herdenking wordt afgesloten door de Stadsdichter Ivo Wetering met het gedicht “Als je stil staat, luister dan”. 

Moerstraten 

In Moerstraten organiseert het Oranjecomité een herdenkingsplechtigheid. Het programma begint om 19.00 uur met een gebedsdienst in dorpshuis ‘ParelMoer’, waarna er een stille tocht is naar het oorlogsmonument aan de Luienhoekweg. Bij dit monument vindt om 20.00 uur een herdenking plaats. Wethouder Evelien van der Star is namens het gemeentebestuur aanwezig. 

Nispen

Tot slot is er ook nog een herdenking bij de Vredeskapel in Nispen. Deze begint om 19.45 uur. De organisatie van de herdenkingsbijeenkomst is in handen van Oranjestichting Nispen. 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen