Om de klimaatambities van het kabinet te realiseren zijn veel extra arbeidskrachten nodig. Het aantal openstaande vacatures in de provincie Noord-Brabant voor beroepen die bijdragen aan de verduurzaming van mobiliteit bedraagt momenteel ruim 9.000. Er is nu al een structureel tekort aan deze vakmensen. Voor de mobiliteit is er veel vraag naar technisch personeel, logistiek personeel en ICT-ers, blijkt uit onderzoek van SBB en UWV.
Veel vakmensen nodig
In het nationale Klimaatakkoord van 2019 staan afspraken om de uitstoot van broeikasgassen sterk te verminderen, waarvoor ook verduurzaming van mobiliteit nodig is. Dat is een veelomvattende opgave, die gaat over andere brandstoffen en emissieloze voertuigen, minder en duurzamer reizen, maar ook over efficiëntere logistieke ketens voor het transport van goederen.
Om dit voor elkaar te krijgen, zijn veel vakmensen in de techniek en ICT nodig. Er is veel behoefte aan technici voor bijvoorbeeld het ontwikkelen van batterijen en het bouwen en onderhouden van schone voertuigen. Of voor het installeren en onderhouden van laadpalen. Daarnaast worden er in de logistiek, commercie en ruimtelijke ordening specialisten gezocht, zoals managers laadinfrastructuur, transportplanners, verkopers elektrische voertuigen, planologen en beleidsadviseurs ruimtelijke ordening. Voor het verduurzamen van mobiliteit zijn naar verwachting niet zozeer ándere beroepen nodig. Wel moeten werknemers soms worden bijgeschoold, omdat zij met andere technologieën, voertuigen of grondstoffen gaan werken.
Een blijvend krappe arbeidsmarkt
Het aantal openstaande vacatures in Noord-Brabant voor functies die bijdragen aan de verduurzaming van mobiliteit is in 8 jaar tijd bijna verdrievoudigd. Van 3.300 in het eerste kwartaal van 2016 tot ruim 9.000 in het tweede kwartaal van 2024. Er is een groot tekort aan deze vakkrachten. Dat maakt het lastig voor werkgevers om vacatures in te vullen. Deze beroepen zijn namelijk niet alleen nodig voor de klimaatwerkzaamheden, er is ook in het algemeen veel vraag naar op de arbeidsmarkt. Naar verwachting houden deze personeelstekorten aan en daarom bieden opleidingen in genoemde richtingen een (zeer) goed toekomstperspectief voor jongeren, maar ook voor werkzoekenden en werkenden die die de overstap naar een ‘klimaatbaan’ willen maken. Voor werkgevers is het belangrijk om te kijken naar andere manieren van werven, mensen zelf op te leiden of open te staan voor werkzoekenden met een andere (opleidings)achtergrond.
10 meest voorkomende vacatures mobiliteit
- Mechanisch operators procesindustrie
- Automonteurs (personen- en bedrijfswagens)
- Adviseurs, engineers en onderzoekers werktuigbouw en machines
- Ontwerpers, architecten en analisten ICT-systemen
- Elektriciens, installateurs en monteurs elektrische installaties
- Programmeurs en developers ICT
- Engineers hardware en industriële automatisering
- CNC-verspaners (inclusief programmeren)
- Leidinggevenden proces- en levensmiddelenindustrie
- Engineers, constructeurs en onderzoekers elektrotechnische installaties
(Meest voorkomend in de periode Q2 2023 tot Q2 2024)
Ontwikkeling WW-uitkeringen
In augustus 2024 waren er in Noord-Brabant 26.210 WW-uitkeringen. Dit is een daling van 1,5% ten opzichte van de vorige maand. Binnen sectoren waren er verschillende ontwikkelingen. Het aantal WW-uitkeringen nam alleen toe in de metaalindustrie en de voedings- en genotmiddelenindustrie. In de sectoren landbouw/ groenvoorziening/ visserij, bouw, bank- en verzekeringswezen en de sector cultuur was de daling het grootst. Vergeleken met een jaar geleden nam het totaal aantal WW-uitkeringen toe met 11%.