Het Bravis ziekenhuis, tanteLouise en Thuiszorg West-Brabant (TWB) zijn samen een nieuw initiatief gestart om de zorg in de regio kwalitatief, toegankelijk en betaalbaar te houden.
In een gezamenlijk centrum worden thuismetingen gemonitord en de zorg gecoördineerd. Het regionaal monitorings- en coördinatiecentrum kan worden gerealiseerd dankzij transformatiegelden uit het Integraal Zorgakkoord (IZA). De aanvraag is eind december positief beoordeeld door zorgverzekeraars CZ en Coöperatie VGZ. Het regionaal monitorings- en coördinatiecentrum kan nu van start gaan. De ambitie voor de komende jaren is om het centrum steeds verder uit te breiden, mogelijk ook met andere samenwerkingspartners in de regio.
Steeds meer patiënten van Bravis meten zelf thuis hun gezondheidswaarden. Zij geven deze met een app op hun telefoon of tablet door aan het ziekenhuis. De meetresultaten komen binnen bij het monitorings- en coördinatiecentrum. Verpleegkundigen houden de meldingen in de gaten en ondernemen zo nodig actie. Bravis maakt al enkele jaren gebruik van thuismeten. De ervaringen van de patiënten en de resultaten zijn zeer positief. De patiënten die zelf hun waarden meten hebben aandoeningen als COPD, hartfalen, diabetes, hoge bloeddruk, zwangerschapsdiabetes of hebben een staaroperatie ondergaan. Steeds meer patiënten kunnen gebruik gaan maken van thuismeten. Daarnaast gaat het thuismeten ook ingezet worden bij cliënten van tanteLouise en TWB. Het voordeel voor de patiënt is dat men na een ziekenhuisopname of revalidatie eerder naar huis kan, minder vaak controles hoeft te ondergaan en meer inzicht krijgt in de eigen gezondheid.
Coördineren
Het centrum gaat ook een rol spelen bij het coördineren van de zorg. Een betere afstemming tussen de zorgverleners leidt naar verwachting tot minder polibezoeken, ligdagen en zorguren in de wijk. Bovendien kunnen zorgmedewerkers in de regio door een goede afstemming zo goed mogelijk zorg bieden aan patiënten die het echt hard nodig hebben. Dat is noodzakelijk omdat steeds meer mensen een zorgvraag hebben, terwijl er steeds minder professionals zijn om zorg te leveren.
Visie
Bianka Mennema, voorzitter Raad van Bestuur van Bravis: “Het initiatief past uitstekend binnen onze visie om zorg niet alleen binnen de muren van het fysieke ziekenhuis te laten plaatsvinden. Steeds meer specialistische zorg vindt plaats bij onze samenwerkingspartners, de Bravispunten of thuis. In het verleden werkte elke zorgverlener op zijn eigen eiland. Door deze eilanden met elkaar te verbinden, kunnen we beter en efficiënter werken. En daar wordt de patiënt alleen maar beter van.”
Christ-Jan Danen, bestuurder van TWB: “Samen houden we de zorg in West-Brabant toegankelijk en maken we deze toekomstbestendig. Het monitoringscentrum is een goed voorbeeld van hoe we met elkaar de zorg anders organiseren. Deze innovatieve manier van zorgverlening speelt in op uitdagingen zoals vergrijzing en ontgroening. Tegelijkertijd krijgen inwoners meer regie over hun eigen gezondheid. Zo bouwen we met elkaar aan de zorg van morgen."
Jan-Kees van Wijnen, bestuurder van tanteLouise: “Het monitoringscentrum stelt ons in staat om de toegang tot zorg op lange termijn beter te organiseren. Het is daarmee een mooi, innovatief project waarmee we antwoord geven op vragen die de zorg van morgen ons stelt.”
Toegankelijk houden van zorg
Cas Ceulen, Chief Health Officer bij Coöperatie VGZ: “Met dit transformatieplan gaan het Bravis, tanteLouise en TWB hybride zorg (een combinatie van zorg op locatie en digitaal) aanbieden vanuit één monitoringscentrum aan zo’n 10.000 patiënten in de regio West-Brabant tot eind 2027. Hierdoor kunnen met dezelfde tijd en inspanning meer mensen geholpen worden in de wijkverpleging en medisch specialistische zorg. Zo wordt dan ook een belangrijke bijdrage geleverd aan het toegankelijk houden van zorg in de regio en dat steunen we vanuit VGZ volop."
Completer beeld
Roanda Fokkens, programmamanager zorginnovatie bij CZ: "Dankzij de samenwerking is een innovatie van de grond gekomen die veel kan betekenen voor patiënten. Zij hoeven minder vaak naar het ziekenhuis. Tegelijkertijd wordt de gezondheid door thuismetingen beter gemonitord en kan er sneller ingegrepen worden als het nodig is. Maar dat is niet alles. Door het centraal monitoren en organiseren krijgen de verschillende zorgverleners die betrokken zijn bij de patiënten een completer beeld van de patiënt en kan het zorgpersoneel optimaal ingezet worden. En dat is belangrijk, want zij krijgen het door toenemende zorgvraag steeds drukker. Samen zetten de zorgverleners een belangrijke stap om de zorg op de lange termijn beschikbaar te houden en daarom investeren wij hier nu ook in."
Startsein
Vrijdag 20 december werd het officiële startsein gegeven voor het regionaal monitorings- en coördinatiecentrum. De inzet is om het centrum de komende jaren steeds verder uit te breiden, mogelijk ook met andere samenwerkingspartners in de regio.
Fotobijschrift van links naar rechts: Leanne Otto (tanteLouise), Joyce Oomen (CZ), Annelies Koeken (Bravis), Margaux Drijdijk (TWB), Christ-Jan Danen (TWB), Roanda Fokkens (CZ), Bianka Mennema (Bravis), Jacqueline Batenburg (VGZ), Anne-Marie Janssens (VGZ) en Jan-Kees van Wijnen (tanteLouise)