Dream Academy: Sterker en zelfverzekerder met paarden

20 aug , 7:04 nieuws
jetje
Piekeren, meidengedoe, een negatief zelfbeeld…. coach Marjolijn van Dream Academy Coaching ziet veel meiden en jonge vrouwen hiermee worstelen. Middels paardencoaching helpt zij hen bij het vinden van meer rust in hun hoofd en het creëren van een krachtiger zelfbeeld.  “Een paard laat zonder poespas zien of je gedrag in lijn is met de dingen die zich afspelen in je hoofd. Het maakt je bewuster van jezelf.”
In het leven van meiden en jonge vrouwen vinden er tussen de 12 en 18 jaar veel veranderingen plaats vertelt Marjolijn. Thema's zoals vriendschap, identiteitsontwikkeling, seksualiteit gaan een belangrijke rol spelen in hun ontwikkeling. Marjolijn:  “Coachen met behulp van paarden levert veel op voor deze groep. Doordat je in de buitenlucht aan de slag gaat en ook fysiek, maakt deze vorm van coachen altijd iets los. Je zakt automatisch meer in je lijf, waardoor je bewuster wordt van jouw lichaamstaal en gedragspatronen.”
Hoe werkt het?
Paarden beoordelen niet je uiterlijk of achtergrond legt Marjolijn uit. Wat ze wel doen, is je gedrag en emoties spiegelen. “Ze zien jou in het hier en nu. Paarden kunnen dit omdat het van nature vluchtdieren zijn. Om hun overlevingskansen zo groot mogelijk te laten zijn, zijn ze sensitief richting hun omgeving. Dat betekent dat ze ook jou feilloos aanvoelen.”
Maaike (16) had veel gedoe met meiden in haar klas.  “Ik heb zelf helemaal niets met paarden en ik was zelfs een beetje zenuwachtig toen ik voor het eerst in contact kwam met Cileste, het coachpaard. Ik vond het bijzonder dat zij tijdens onze kennismaking gelijk met haar snuit naar mijn buik ging; de plek waar ik spanning voelde. Tijdens de sessies ben ik erachter gekomen dat als ik geen ruimte pak, de ander gewoon over mij heen walst. Dat kwam echt binnen en zorgde ervoor dat ik daar nu veel meer op let en mij sterker voel. De meiden doen nu ook anders tegen mij.”
Grenzen aangeven
Susan (15) vond het lastig om haar grenzen aan te geven. 
“Ik vond het lastig om contact te maken. Door oefeningen met de pony’s heb ik geleerd hoe ik dat kan doen door mijn lichaam meer te gebruiken als ik iets duidelijk wil maken. Ook heb ik geleerd  dat ik er ben en mag zijn.”
Emoties uiten
Puck (15) had veel piekergedachten over de scheiding van haar ouders. Zij had steeds het gevoel dat het haar schuld was. “Door de verschillende oefeningen en het aanmoedigen van de paarden, kon ik het schuldgevoel “opruimen”. Ik heb geleerd dat ik mijn verdriet over de scheiding mag uiten, omdat ik dan goed voor mezelf zorg. Ik voelde mij enorm gesteund door de paarden en buiten met hen bezig zijn, maakte mij rustig.”
Meidenvenijn
Paardencoaching kan individueel maar ook heel goed in groepsverband. Juist in groepen waar het rommelt tussen meiden zijn er diverse werkvormen mogelijk om beter te leren samenwerken en de kwaliteiten naar voren brengen van ieder meisje. Om een sessie te doen, heb je geen ervaring met paarden nodig. Een sessie duurt 1½ a 2 uur en vindt plaats buiten in de paardenbak of paddock. De paarden of pony’s zijn allemaal geselecteerd op hun lieve, rustige karakter.
Geïnteresseerd? Vul HIER je gegevens in en Marjolijn verloot onder de eerste drie aanmeldingen een GRATIS sessie
Meer informatie Dream Academy