Het college van burgemeester en wethouders heeft, in overeenstemming met het advies van de commissie naamgeving, besloten om de namen van cineast Fons Rademakers en architect Jacques Hurks te koppelen aan twee plantsoenen in Roosendaal.
Fons Rademakers
Fons Rademakers is een Roosendaler die zijn sporen heeft verdiend en behoort tot het DNA van Roosendaal. Hij is geboren op 5 september 1920 in Roosendaal en heeft een indrukwekkende carrière opgebouwd als acteur, filmregisseur, filmproducent en scenarioschrijver. Rademakers was de eerste Nederlandse regisseur die een Academy Award won voor de Beste Buitenlandse Film met "De Aanslag" in 19861. Zijn werk heeft niet alleen bijgedragen aan de internationale erkenning van de Nederlandse cinema, maar heeft ook een blijvende impact gehad op de culturele identiteit van Nederland.
Enige tijd geleden werd het verzoek ingediend bij de commissie naamgeving om het plantsoen, gelegen tegenover het Norbertuscollege, te sieren met de naam van de Roosendaalse cineast Fons Rademakers. Dat is niet voor niets, want de cineast zat hier zelf op school. De commissie naamgeving heeft unaniem een positief standpunt ingenomen en dit advies wordt nu opgevolgd door het college van burgemeester en wethouders.
Wethouder Paul de Beer: ‘Het vernoemen van een plantsoen naar Fons Rademakers in Roosendaal is een passend eerbetoon aan een van de meest invloedrijke figuren uit de Nederlandse filmgeschiedenis. Door een plantsoen naar hem te vernoemen, eren we zijn nalatenschap en inspireren we toekomstige generaties om zijn voorbeeld te volgen. Dit plantsoen zal dienen als een blijvende herinnering aan de culturele erfenis van Fons Rademakers en zijn onschatbare bijdrage aan de filmwereld.’
Jacques Hurks
Daarnaast was het de wens van het Hurksgenootschap om de naam van Jacques Hurks te verbinden aan een locatie in Roosendaal. Daarbij heeft het genootschap zijn oog laten vallen op het plantsoen nabij de Stationsstraat/Vincentiusstraat.
Jacques Hurks, geboren op 21 oktober 1890 in Vught en overleden op 18 juli 1977 in Roosendaal, heeft een indrukwekkende bijdrage geleverd aan de architectuur in West-Brabant. Hurks was verantwoordelijk voor het ontwerp van talrijke kerken, villa's en civiele bouwwerken, waarvan vele zijn geklasseerd als rijksmonument. Zijn werk, dat varieerde van de Amsterdamse School tot de Bossche School, heeft een blijvende impact gehad op het stadsbeeld van Roosendaal en omgeving. De commissie naamgeving heeft daarom unaniem een positief standpunt ingenomen.
Wethouder Paul de Beer: “Door een plantsoen naar hem te vernoemen, eert de gemeente Roosendaal zijn nalatenschap en erkent het de culturele en historische waarde van zijn architectonische bijdragen. Hurks is nog altijd bekend van diverse panden in Roosendaal waaronder de woonhuizen in de Ludwigstraat in de stijl van de Amsterdamse school en de Josephkerk in de St. Josephstraat. Er wordt gekozen voor het plantsoen nabij de Stationsstraat/Vincentiusstraat en dat is niet voor niets. Het ligt dichtbij de Ludwigstraat waar nog veel Hurks-huizen te zien zijn en dichtbij het woonhuis waar Hurks tot 1940 heeft gewoond. Wat ons betreft is dit een passend eerbetoon.”