Gemeente Roosendaal viert 80 jaar bevrijding met uitgebreid programma

04 okt , 11:46 nieuws
dsc04970
Caroline vP
Gemeente Roosendaal staat dit jaar uitgebreid stil bij de 80-jarige bevrijding van de stad en haar dorpen. Van zaterdag 26 oktober tot en met zondag 3 november vinden er diverse herdenkingen en feestelijke activiteiten plaats ter ere van dit historische moment. Burgemeester Mark Buijs legt namens het gemeentebestuur en de inwoners kransen tijdens herdenkingen.
Officiële start in Nispen
Het programma start op zaterdag 26 oktober in Nispen, waar een nieuw monument wordt onthuld aan de Honingbossenweg ter nagedachtenis aan de Engelse militairen, die hun leven gaven voor onze vrijheid. Later op de avond is er een bevrijdingsfeest in het Openluchttheater met een muzikaal optreden van The Valley Sound Big Band.
Herdenkingen in dorpen en stad
Op 28, 29 en 30 oktober worden de Bevrijdingsdagen van Wouw, Heerle en Moerstraten herdacht met lokale en uiteenlopende activiteiten. Op 31 oktober verzorgt Harmonie Oranje uit Wouw een gevarieerd Bevrijdingsconcert in de grote zaal van Schouwburg De Kring te Roosendaal. Kaarten voor dit concert zijn verkrijgbaar via www.dekringroosendaal.nl.
Internationale bijdragen
Op vrijdag 1 november en zaterdag 2 november geeft het Engelse jeugdorkest, The Brentwood Imperial Youth Band, vier concerten in Roosendaal. Dit orkest komt speciaal voor de viering van 80 jaar bevrijding naar Nederland en draagt met trots het logo van de Polar Bears op hun uniformen.
Educatie en herbelevenis
Van 29 oktober tot en met 3 november wordt op de Gerdahoeve in Rucphen een basiskamp opgezet, genaamd "Camp Thruster". Vanuit dit kamp worden op verschillende locaties in de gemeente historische scènes nagebootst om de bevrijding van Roosendaal te illustreren. Dit educatieve project, onder de noemer Operation Thruster, is een samenwerking tussen de Dutch Re-Enactment Group '40-'45 en The Dutch Polar Bears.
Zaterdag 2 november organiseert The Dutch Polar Bears voor de vierde keer de Bevrijdingsroute, die wordt afgesloten met een herdenking op het Kadeplein. The Brentwood Imperial Youth Band verzorgt de muzikale ondersteuning. Ook in Wouwse Plantage vinden op deze dag diverse activiteiten plaats.
Onderwijs en film
Speciaal voor de jeugd is er een educatief programma opgezet, waarbij leerlingen van verschillende scholen Camp Thruster kunnen bezoeken en oorlogsfilms kunnen bekijken in bioscoop C-Cinema. Deze films geven de jonge generatie inzicht in de geschiedenis en het belang van vrijheid.
.
Meer informatie
Voor het volledige programma, dat in de komende weken nog verder zal worden aangevuld, kunt u terecht op www.roosendaal.nl/80jaarvrijheid.