Ruilwinkel, voedselbank en rolstoelcentrale naar Aldi-pand Philipslaan?

Foto: maps,google

De gemeente heeft plannen om ruilwinkel, rolstoelcentrale en voedselbank samen onder te brengen in het Aldi-pand aan de Philipslaan dat later dit jaar vrijkomt.

De gemeente zegt de organisaties, als ze in één ‘maatschappelijk verzamelgebouw’ zitten, beter te kunnen ondersteunen. Daarnaast kan de gemeente dan de Pius X-school (Edisonstraat) en de Prinses Ireneschool (Charitasstraat) van de hand doen. De gemeente is al langer bezig om vastgoed af te stoten.

Eerder plan van de baan

De gemeente opperde begin mei het plan om de voedselbank, rolstoelcentrale en koopjeshal naar de Pius X te verhuizen, waar nu al de ruilwinkel zit. De voormalige school leek daarvoor echter te krap. Op 3 mei schreven we: “Het laatste woord over de Pius X is nog niet gezegd.” Dat blijkt te kloppen.

Een nadeel van het eerdere plan was, naast het gebrek aan vierkante meters, het ontbreken van een lift. Het Aldi-pand is ruim genoeg en heeft alleen een begane grond. Het is daarmee goed toegankelijk en het beschikt over voldoende parkeergelegenheid en opslagruimte.

In het nieuwe voorstel van de gemeente komt de koopjeshal niet voor. Het is niet duidelijk wat de gemeente met de locatie op de Westelijke Havendijk van plan is.

Elkaar versterken

Volgens de gemeente is het Aldi-pand als voorkeurslocatie uit de bus gekomen na gesprekken met ruilwinkel, rolstoelcentrale en voedselbank. Daarbij is gekeken naar hun (vestigings)wensen.

Het 900 m2 grote Aldi-pand sluit het beste aan op de wensen van alle partijen. Zo blijft het positieve effect van de ruilwinkel voor de wijk Kalsdonk behouden, wordt een leegstaand pand in de wijk benut en kunnen de initiatieven elkaar versterken. De doelstellingen van de drie organisaties overlappen elkaar deels, net als hun doelgroepen.

Geen gelopen race

Het voorstel van de gemeente wordt deze zomer verder onderzocht. In september ontvangt de gemeenteraad een uitgewerkt plan van wethouder Saskia Schenk.

Ruilwinkel, rolstoelcentrale en voedselbank zijn nog niet overtuigd. Ze blijven liefst zitten op hun huidige locaties en zien het plan van de gemeente als niet meer dan ‘een idee’. Hoewel de gemeente wijst op de gevoerde gesprekken, zeggen de organisaties dat ze nog niet de kans hebben gehad hun eisen op tafel te leggen.

Eisen?

Het is de vraag in hoeverre er sprake kan zijn van eisen: de organisaties krijgen gratis onderdak van de gemeente. Wel merkte de gemeenteraad dit voorjaar op dat je niet lukraak met organisaties kunt schuiven. Gesubsidieerd of niet, je moet wel degelijk rekening houden met hun behoeften.

Misschien komt er nu een discussie over wat ‘lukraak schuiven’ inhoudt: één ding staat vast, ook nu is het laatste woord over de huisvesting van de diverse initiatieven nog niet gezegd. In elk geval stuit dit plan op minder weerstand dan het vorige.

Lees ook:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen