Roosendaal ondertekent Direct Duidelijk Deal

Foto: gemeente Roosendaal

Vandaag ondertekende wethouder Evelien van der Star namens de gemeente Roosendaal als 113e gemeente in Nederland de Direct Duidelijk Deal. Dat deed zij in het HUIS van Roosendaal. Talissa Oude Bennink van De Gebruiker Centraal, Li-Ja Termijn van de Bibliotheek West-Brabant en medewerkers van de gemeente waren daarbij aanwezig. Een mooi moment, midden in de Week van het Lezen en Schrijven. Een week waarin er in het hele land, en ook in de gemeente Roosendaal, extra aandacht is voor laaggeletterdheid.

Direct Duidelijk Deal

De Direct Duidelijk Deal is een initiatief van De Gebruiker Centraal. Het is een intentieverklaring waarmee  de gemeente laat zien dat ze heldere taal belangrijk vindt en dat ze werk maakt van helder en begrijpelijk taalgebruik aan inwoners. Dat is belangrijk, want er zijn veel mensen die moeite hebben met het begrijpen van brieven die o.a. de overheid stuurt. In de gemeente Roosendaal is 9% van de inwoners laaggeletterd: zij hebben moeite met lezen, schrijven en/of rekenen en hebben vaak ook beperkte digitale vaardigheden.

Basis uitbouwen onder de noemer Roosendaal Direct Duidelijk 

Iedere gemeente mag zelf bepalen hoe ze invulling geeft aan de Direct Duidelijk Deal en zo ook Roosendaal. Gelukkig begint Roosendaal niet op “nul”. De gemeente is namelijk al sinds 2018 actief bezig met heldere taal. Zo werden de meeste standaardbrieven herschreven. En krijgen alle nieuwe medewerkers een training heldere taal. Maar er is nog voldoende werk aan de winkel.

De komende vier jaar is er geld beschikbaar om onder andere:

  • nieuwe standaardbrieven te herschrijven
  • teksten op de website te verbeteren
  • trainingen aan medewerkers te blijven geven
  • ondersteunende software te gaan gebruiken

Betrouwbare en gastvrije gemeente

Roosendaal wil een betrouwbare en gastvrije gemeente zijn. Een betrouwbare gemeente legt uit, is duidelijk en zorgt ervoor dat iedereen kan meedoen. We leggen uit wat we doen en waarom. Zo zorgen we ervoor dat informatie begrijpelijk is voor iedereen. Hierdoor weten inwoners wat er van hen wordt verwacht en wat zij kunnen verwachten van de gemeente.

Wethouder Evelien van der Star: “Voor mij is het heel simpel. Roosendaal wil een betrouwbare en gastvrije gemeente zijn. Een gemeente die uitlegt en duidelijk is. Dat betekent dus ook, dat we er alles aan moeten doen om duidelijk en begrijpelijk met onze inwoners te communiceren. We gaan onze organisatie hier de komende jaren mee helpen. Om deze ontwikkeling kracht bij te zetten heb ik vandaag mijn handtekening onder de Direct Duidelijk Deal gezet.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen