Één van de meest voorkomende problemen die mensen ervaren met hun hond: trekken aan de lijn. Baasjes die door hun hond uitgelaten worden in plaats van andersom. Hoe vaak zien we niet iemand die voortgetrokken wordt door zijn/haar eigen hond of met een al blaffende viervoeter voorbij komt.
Fysieke en mentale gevolgen bij trekken aan de lijn
Deze voorvallen zijn niet alleen voor de baasjes onplezierig, maar ook voor de hond zelf! Fysiek en mentaal worden ze belast. Het trekken aan de lijn kan op lange termijn schadelijk zijn voor het hele gestel van de hond. Behalve bijvoorbeeld bij het gebruik van een Y-tuig, maar die zijn ervoor ontworpen dat honden trekken. Wat binnen sommige hondensporten ook de bedoeling is! Bijvoorbeeld bij detectie, speuren of politiehondensport. Bij canicross hebben ze zelfs nog beter ontwikkelde tuigjes voor deze sporthonden. Maarrrr, dat bedoelen we hier niet, deze honden moeten buiten tijdens hun ‘ontspannen wandeling’ niet trekken, uitvallen en/of blaffen. Naast dat het fysiek voor problemen kan zorgen is het mentaal ook alles behalve positief. De hond kan stress ontwikkelen tijdens het wandelen, wat zelfs kan uitgroeien tot angst of agressie problematiek. Met weer alle gevolgen van dien, voor het baasje, de hond zelf en de eventuele andere hond en/of baasje, kinderen, fietsers, etc.
De hond ervaart weinig controle en leiding vanuit de baas
Een hond die trekt aan de lijn, is per definitie minder te controleren door zijn baas. Sterker nog de hond heeft het idee de controle over de baas te hebben. Wat ergens ook zo is, de hond neemt de baas mee! Ongewenst gedrag neemt ook toe als honden mogen trekken, ze leren dat trekken aan de lijn werkt als ze iets voor elkaar willen hebben. Bijvoorbeeld toch sneller bij die boom zijn om te plassen, toch bij die andere hond aankomen of toch die persoon springend begroeten.
Hond-baas relatie verminderd
Ontspannen met de baas meelopen, betekent aandacht voor de baas hebben. Als een hond trekt aan de lijn hebben ze automatisch meer aandacht voor de omgeving. Wat dus de band tussen hond en baasje ook verminderd. Plus dat ze hun baasje niet als leider ervaren. Het is ook wetenschappelijk bewezen dat honden die hondentraining volgen een betere band hebben met hun baasje en verminderde kans hebben op gedragsproblematiek.
Wat kunnen hondenbaasjes doen om dit gedrag te verminderen?
Bij hondenschool Dogtraining Patricia hebben ze bijna elke maand de workshop: ontspannen wandelen met je hond. Hoe klinkt dat? Honden die aan de lijn trekken, blaffen, spanning ervaren of wat meer moeten socialiseren kunnen deze workshop inboeken. Zo probeert hondentrainer Patricia iedereen te helpen, tips en tops te geven, om iedereen met meer zelfvertrouwen en kennis naar huis te laten gaan. Deze workshop is te boeken voor al bestaande cursisten maar ook voor nieuwkomers die puur aan het trekken aan de lijn willen werken. Vergeet niet, na de workshop begint de training pas écht!
Meer Informatie: