De jaarwisseling is een moment van gezelligheid en saamhorigheid. Helaas wordt dit soms overschaduwd door vuurwerkschade en vernielingen. Dat is niet alleen een grote ergernis, maar ook pure geldverspilling waar alle inwoners uiteindelijk de dupe van zijn. Daarom start de gemeente Roosendaal de campagne “Houd de boel heel!”. Met deze campagne willen we laten zien dat het vernielen van andermans spullen écht niet oké is. De jaarwisseling moet juist een feestje zijn voor iedereen!
Wat houdt de campagne in?
Vanaf 20 december zijn op prullenbakken, speeltoestellen, verkeersborden en ander straatmeubilair verschillende ‘prijskaartjes’ te vinden. Hierop staat de waarde van het object én een QR-code.
Scan je een QR-code? Dan gebeurt er iets speciaals. Wat dat precies is, houden we nog even geheim.
Maar het is zeker de moeite waard om mee te doen! En wie meedoet, maakt kans op één van de vijf cadeaubonnen van Playdome (t.w.v. 25 euro). Begin januari worden de winnaars bekend gemaakt.
Schade daalt, maar er is nog werk aan de winkel
De afgelopen jaren is de schade aan materialen in de openbare ruimte gelukkig gedaald. Toch sneuvelen er nog ieder jaar speeltoestellen, verkeersborden, prullenbakken en bushokjes. Hierdoor moet de gemeente aan het begin van een nieuw jaar flink wat materiaal vervangen. Dat is jammer en onnodig, want de jaarwisseling hoort te draaien om gezelligheid en saamhorigheid. Het vernielen van spullen past totaal niet bij die feestelijke sfeer.
Waarom deze campagne?
De gemeente doet er alles aan om schade te voorkomen, want elke euro die we niet hoeven uit te geven aan reparaties, kunnen we besteden aan zaken die écht belangrijk zijn voor onze inwoners. Daarom roepen we iedereen op om de openbare ruimte met respect te behandelen. Houd de boel heel vraagt op een positieve manier aandacht voor de gevolgen van vuurwerkschade en laat zien hoe we samen kunnen zorgen voor een veilige, schone en feestelijke jaarwisseling.
Burgemeester Mark Buijs: “We hopen op een ludieke manier onze inwoners, jong en oud, bewust te maken van de waarde van de openbare ruimte en hoe belangrijk het is om die samen te beschermen. De campagne brengt het gesprek op gang dat overlast en vernielingen door vuurwerk absoluut niet nodig zijn. Het is niet alleen een grote ergernis, maar ook flinke geldverspilling waar we uiteindelijk allemaal de dupe van zijn. Die vernielingen betalen we als inwoners in feite met elkaar. Het is ons belastinggeld, dat we aan het vervangen van opgeblazen verkeersborden, prullenbakken etc. kwijt zijn, kunnen we niet aan andere, veel belangrijkere zaken besteden.”
Resultaten uit het verleden
Eerdere edities van de campagne in bijvoorbeeld de gemeente Katwijk hebben laten zien dat de aanpak werkt. Resultaten uit het verledenEerdere edities van de campagne in bijvoorbeeld de gemeente Katwijk hebben laten zien dat de aanpak werkt. Zo is er minder schade aan openbare eigendommen gemeld en ervaarden inwoners minder overlast. Dit laat zien dat we samen echt een verschil kunnen maken!