De gemeenteraad van Roosendaal heeft donderdagavond ingestemd met het IHP 2025-2040, oftewel het Integraal Huisvestingsplan voor basisscholen en (voortgezet) speciaal onderwijs. Hierin wordt het toekomstbeeld geschetst voor de schoolgebouwen binnen de gemeente Roosendaal. Het laatste meerjarenperspectief, het strategisch huisvestingsplan 2014-2020, dateert namelijk uit 2013 en is niet meer actueel met de nodige gevolgen van dien.
De gemeente Roosendaal kent in totaal 34 basisscholen. Sommige zijn wat groter, andere wat kleiner. De wens is echter om in iedere wijk kwalitatieve kindcentra te realiseren, waarbij scholen, kinderopvang en andere (zorg)instanties elkaar weten te vinden. Om dit te realiseren is per onderwijslocatie bepaald wat er de komende jaren met de huisvesting moet gebeuren: (vervangende) nieuwbouw, levensduurverlengende renovatie (50 of 25 jaar), in stand houden of afstoten. Dit IHP geeft dan ook een realistisch beeld van wat mogelijk is om in een wijk of kern duurzame en toekomstbestendige kindcentra te realiseren.
Twee onderzoeksopdrachten
Er is hierbij natuurlijk ook gekeken naar de ontwikkelingen die op stapel staan en die van invloed zijn op de toekomst van delen van de stad en de dorpen. Denk aan (her)ontwikkelingsplannen voor o.a. de wijk Westrand, Spoorzonegebied, Stadsoevers, Bravis-terrein en het Commandokazerne-terrein. Ook ontwikkelingen op het gebied van sportvoorzieningen en-accommodaties zijn relevant om scherper integraal te onderzoeken, om ze goed te kunnen verbinden aan het IHP. Daarom zijn in het IHP een tweetal onderzoeksopdrachten opgenomen die nog verder uitgewerkt worden. Een opdracht voor het gebied Westrand en Weihoek en een opdracht op het gebied van voorzieningen voor bewegingsonderwijs. Met de uitvoering van de onderzoeksopdrachten wordt ook gekeken hoe de gemeente passend kan investeren in nieuwe voorzieningen die hierbij nog nodig zijn.
Planning en financiën
Met het IHP weten schoolbesturen waar ze aan toe zijn. Niet alleen omdat bekeken is of er überhaupt nieuwbouw wenselijk is, maar ook wanneer een school mogelijk aan de beurt is. Zo wordt er jaarlijks ingezet op 2 tot 3 grote projecten per jaar. In totaal is met het gehele IHP op dit moment een investering gemoeid van 131,8 miljoen euro. Een groot deel hiervan, 78 miljoen euro, is al opgenomen in de meerjarenbegroting. De extra investeringen die nodig zijn om kinderopvang en andere (zorg)instanties te huisvesten in kindcentra is voor de gemeente kostenneutraal. Voor het gebruik van die ruimte wordt namelijk huur doorberekend.
Wethouder Klaar Koenraad: ‘Het IHP is niet vanuit een bureau verzonnen, maar is tot stand gekomen in nauwe samenspraak met de verschillende schoolbesturen. Er zijn veel gesprekken gevoerd en natuurlijk waren we het niet altijd eens, maar het eindresultaat is iets waar we allemaal achter staan. Het is daarmee een gedragen stuk. In het vervolg zal er vierjaarlijks bekeken moeten worden of het IHP nog actueel is. Maar hiermee hebben we een basis om de huisvesting van scholen op een kwalitatief hoog peil te brengen en te houden, zodat onze jongeren in een fijne leeromgeving kunnen opgroeien.”