Lezing over Philips Roosendaal

07 feb 2016, 17:06 nieuws
philips roosendaal lezing
Roosendaal had een rustige bevolking op een niet al te hoog peil qua ontwikkeling. Het werktempo lag laag. Bovendien had Roosendaal in cultureel opzicht weinig te bieden. Dat concludeerde Philips net na de oorlog. Toch startte het bedrijf in 1947 een montageatelier in een lege school in de Ludwigstraat. Hoe het kwam dat Philips nu net naar Roosendaal kwam en wat voor invloed dat had op de Roosendaalse samenleving, vertelt Bert van Gastel tijdens zijn lezing in Mariadal.
Begin jaren vijftig was Roosendaal een groot dorp met nog geen 25.000 inwoners. Het spoorstadje mocht dan cultureel arm zijn, het had wel een goede infrastructuur voor de aanvoer van grondstoffen en voldoende arbeidspotentieel. Dankzij de inspanningen van oud-Roosendaler Alouisius Luijsterburg, die een managementfunctie bij Philips Eindhoven bekleedde en op goede voet stond met de Roosendaalse burgemeester Claudius Prinsen, werd er begin 1947 een montageatelier geopend. Hier zetten vrouwen onderdelen in elkaar. Uiteindelijk groeide Philips Roosendaal uit tot het bedrijf zoals wij het kennen, een van de grootste werkgevers van de regio, en nog een sociale ook. Roosendaal sloot Philips in het hart en met de komst van het bedrijf veranderende er heel wat in de stad.
Geboren en getogen Roosendaler dr. Bert van Gastel promoveerde op het onderwerp Roosendaal tussen platteland en stad in 1770-1970. Hij werkte in het onderwijs, maar vooral als ambtenaar bij verschillende West-Brabantse gemeenten. Dankzij hem kwam de 75steeditie van jaarboek De Ghulden Roos, dat geheel in het teken van Philips staat, tot stand.

Meer informatie over de Philips lezing

De lezing vindt plaats op dinsdag 16 februari in voormalig klooster Mariadal in de Vincentiusstraat 3-7 te Roosendaal. Aanvang 20.00 uur (zaal open om 19.30 uur) en de toegang is gratis. Reserveren is niet nodig. De lezing maakt deel uit van de Henri Mastboom lezingenserie, gebracht door het Roosendaalse gemeentearchief, Historisch Centrum Het Markiezenhof Bergen op Zoom, het Regionaal Archief West-Brabant en het Stadsarchief Breda. De serie is mogelijk gemaakt door de Mastboom Brosens Stichting in Oud-Gastel en vindt plaats in samenwerking met het Cultuurhistorisch Netwerk Roosendaal-Essen-Kalmthout,de werkgroep Voortouw en Heemkundekring De Vrijheijt van Rosendale.
In Museum Tongerlohuys is tot en met 28 februari de tentoonstelling Philips: licht op een veranderende stad te zien. Voor meer informatie kijkt u op www.gemeentearchiefroosendaal.nl of www.tongerlohuys.nl .