Nieuwe, slimme straatverlichting voor een duurzaam Roosendaal

16 jan , 7:06 nieuws
street lighting 395866 1280
Pixabay

Deze maand is de gemeente Roosendaal gestart met het vervangen van de straatverlichting. Tot en met 2028 worden ruim 12.500 armaturen in de gemeente vernieuwd. Denk hierbij aan verlichting op fietspaden, woonstraten en wijkwegen. Alle oude verlichting wordt vervangen door energiezuinige ledlampen. 

Waarom nieuwe verlichting?

Wethouder Evelien van der Star (Beheer openbare ruimte) vertelt: “Normaal vervangen we de verlichting pas als ze aan het einde van hun levensduur zijn. Maar nu doen we het eerder. Dat heeft te maken met veranderingen in de markt. Onze partner en onderhoudsaannemer Van Gelder helpt ons hierbij. Door nu veel verlichting tegelijk te vervangen, zorgen we dat alles goed blijft werken. Zo voorkomen we dat er in straten of op wegen ineens veel verlichting uitvalt.” 

De nieuwe verlichting is niet alleen zuiniger, maar ook slim. Dit betekent dat de lichten zich kunnen aanpassen aan de situatie. Evelien: “We besparen hiermee veel energie en geld. Het geld dat we besparen, gebruiken we meteen om slimme technologieën te installeren. Zo maken we Roosendaal klaar voor de toekomst. Goede verlichting is belangrijk voor de verkeersveiligheid en sociale veiligheid. Verlichting zorgt ervoor dat mensen zich prettig en veilig voelen in hun buurt en op de wegen.” 

Wethouder Klaar Koenraad (Duurzaamheid) vult aan: “Het verLEDden van 12.500 armaturen is een opgave, maar wel één met veel rendement. De nieuwe verlichting zorgt voor een win-winsituatie. Ledverlichting verbruikt niet alleen minder energie, maar door de slimme toepassingen wordt het licht ook gedimd wanneer dat kan. Dat bespaart dus wederom extra energie. Zo zetten we ook als gemeente een stap in het behalen van onze duurzaamheidsambities.” 

Wat is slimme verlichting?

Slimme verlichting zorgt ervoor dat het licht op de juiste plek, op het juiste moment en in de juiste hoeveelheid brandt. De verlichting kan op afstand bediend worden. Bij druk verkeer of slecht weer kan er bijvoorbeeld meer licht gecreëerd worden. Als er weinig verkeer is, kan het licht worden gedimd. Ook kunnen storingen sneller opgelost worden, omdat meteen zichtbaar is wat en waar iets kapot is. 

Wijk voor wijk

De gemeente pakt de verlichting stap voor stap aan. We beginnen in de focuswijken uit het Nationaal Programma Roosendaal die de meeste aandacht vragen. Voor 2025 betekent dit dat de verlichting in de wijken Langdonk en Kalsdonk als eerste worden vervangen. Daarna volgen andere delen van Roosendaal en de dorpen. 

De gemeente doet er alles aan om de overlast tijdens de werkzaamheden te beperken. Zo blijft het verkeer zoveel mogelijk doorgaan terwijl het werk plaatsvindt. Met dit project zet Roosendaal een grote stap naar een duurzame en slimme toekomst.