Pas op voor bericht over 'geblokkeerd Facebook-account'

24 nov 2015, 3:07 nieuws
151124 oplichting via facebook hoax slayer e1448329974602
Via Facebook worden momenteel valse berichten verstuurd dat je actie moet ondernemen om te voorkomen dat jouw Facebook-account geblokkeerd wordt. Dit meldt de website hoax-slayer.net .
Het nieuws is intussen onderzocht en overgenomen door de Nederlandse site opgelicht.nl . Wat is er precies aan de hand?

Facebook Security

Je krijgt een melding dat je bent gerapporteerd. Het bericht lijkt te komen van Facebook Security en vertelt je dat het zou gaan om bijvoorbeeld aanstootgevende of racistische postings. Onder het bericht staat ‘Facebook Team’.

Klik niet op de link in het bericht

De oplichters waarschuwen dat je account geblokkeerd en verwijderd wordt binnen 24 uur. Om dat te voorkomen, zo stelt het bericht, moet je op de link klikken die ze meesturen. Doe dat niet: de link brengt je naar een nagemaakte Facebook-inlogpagina (die je niet zomaar als nep zult herkennen). Veel mensen vullen dan ook hun gegevens in die daarmee in handen van de oplichters komen.
Nadat je op de nep-pagina je gegevens hebt achtergelaten, krijg je een bevestiging dat je account succesvol 'bevestigd' is. Het gevaar geblokkeerd te worden, zou je hebben afgeschud. Maar ten eerste was er geen gevaar, en ten tweede hebben de oplichters nu je wachtwoord.

Waarschuw je vrienden

Ontvang je bericht dat je Facebook-account geblokkeerd zal worden? Ga hier niet op in. Als je écht geblokkeerd bent door Facebook, krijg je te horen dat je officieel bezwaar moet aantekenen.
Tip: waarschuw je Facebook-vrienden voor deze oplichtingstruc.