Samen in Beweging in het kader van Wereld Alzheimer Dag

17 sep , 17:39 nieuws
man senior pexels
Roosendaal kleurt geel tijdens Wereld Alzheimer Dag. Op zaterdag 21 september is het Wereld Alzheimer Dag, een dag waarop wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor dementie.
Dit jaar staat Wereld Alzheimer Dag in het teken van het thema ‘Samen in beweging’, waarbij beweging centraal staat – niet alleen voor een gezond lichaam, maar ook voor een gezond brein. In Roosendaal worden op 20 en 21 september verschillende activiteiten georganiseerd om het belang van beweging en bewustwording rondom dementie onder de aandacht te brengen.
Dementie, waaronder de ziekte van Alzheimer, raakt een steeds groter deel van de Nederlandse bevolking. In Nederland krijgen jaarlijks zo'n 50.000 mensen te maken met deze hersenaandoening, waarvoor nog geen medicijn bestaat. Onderzoek van Alzheimer Nederland voorspelt dat in 2050 maar liefst 625.000 Nederlanders met dementie zullen leven – een stijging van 121% ten opzichte van 2020. Dit maakt het van essentieel belang om zowel lokaal als landelijk actie te ondernemen en dementie bespreekbaar te maken.
Activiteiten in Roosendaal
Op 20 en 21 september worden in Roosendaal verschillende activiteiten georganiseerd om stil te staan bij het onderwerp met het thema: 'Samen in beweging'. Deze activiteiten zijn gericht op mensen met dementie en hun mantelzorgers. Het doel is niet alleen om hen te stimuleren actief te blijven, maar ook om de gemeenschap bewuster te maken van de impact van dementie en het belang van een dementievriendelijke samenleving.
"Met het thema 'Samen in beweging' willen we in Roosendaal laten zien hoe belangrijk het is om zowel letterlijk als figuurlijk in actie te komen. Door samen te bewegen, werken we aan een dementievriendelijke gemeenschap waarin we oog hebben voor elkaar, en waar mensen met dementie en hun mantelzorgers de steun krijgen die ze verdienen”, deelt Evelien van der Star wethouder Welzijn.
Het Alzheimer Café Roosendaal werkt samen met diverse lokale partners, waaronder het Odensehuis, de Bibliotheek West-Brabant, het Geheugenhuis, SNNB, Thor, scouting Baden Powell, Cultuur Compaan en de gemeente Roosendaal. Op verschillende locaties worden beweegactiviteiten en bijeenkomsten georganiseerd, waarin zowel ontspanning als voorlichting centraal staan. De buurthuizen en zorgorganisaties in Roosendaal zullen speciaal voor deze gelegenheid de Wereld Alzheimer Dag vlag hijsen en de stad kleurt geel om solidariteit met de strijd tegen dementie te tonen.
Bekijk het volledige programma van Wereld Alzheimer Dag in Roosendaal via www.alzheimer-nederland.nl.